een energieambassadeur en een inwoner kijken samen naar het scherm van een warmtebeeldcamera

Duurzame gebeurtenissen

In Barneveld gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid. Wat allemaal, lees je hier.

Doe mee aan de Nationale Tuin & Klimaat Route

Barneveld doet mee aan de Nationale Tuin en Klimaat Route. Dat is een digitaal platform om ideeën op te doen voor een klimaatvriendelijke tuin, balkon of buurt. Op het platform staan allerlei voorbeelden, van insectvriendelijk balkon tot groen gemeenteproject. 

Mijn tuin doet ook mee

Subsidie circulaire ketenprojecten

Ondernemers kunnen van 3 mei tot 30 september 2022 weer subsidie circulaire ketenprojecten aanvragen. De subsidie is bedoeld voor ondernemers die - in een keten - samen een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren.  Dit jaar is er meer budget beschikbaar, namelijk een bedrag van € 6.125.000.  

Subsidie circulaire ketenprojecten

Energietoeslag

De energieprijzen zijn de laatste tijd hard gestegen. Het aantal huishoudens dat daardoor in de problemen komt bij het betalen van de energierekening, stijgt. Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum ontvangen daarom eenmalig een energietoeslag van de overheid. Het bedrag is € 800. 

Energietoeslag aanvragen

Primeur: verlichtingsarmaturen van rijst

Aan een  fietspad in Barneveld zijn vier volledig circulaire en energiezuinige verlichtingsarmaturen van het Barneveldse bedrijf Oryza Electronics geplaatst. De armaturen zijn gemaakt van biobased materiaal, waaronder rijstvlies. Barneveld heeft hiermee de wereldprimeur.

Duurzamere lantaarnpalen

Barneveld strijdt tegen warmtelekken

Een foto die laat zien waar de warmte uit je huis weglekt. En een advies over wat je eraan kunt doen. Gratis. Dat was het aanbod dat inwoners van Zwartebroek en Terschuur de afgelopen maanden kregen. Ruim driehonderd huishoudens maakten er gebruik van.

De strijd tegen warmtelekken

1,9 miljoen voor warmtenet De Glind

De gemeente Barneveld krijgt een subsidie van 1,9 miljoen euro om in De Glind in Barneveld een warmtenet aan te leggen. Met het geld gaat de gemeente inzetten op een stapsgewijze aanpak voor isolatie en zonnecollectoren.

Lees het hele bericht

Subsidie voor een klimaatbestendige gemeente

Het klimaat is aan het veranderen. Het regent steeds vaker harder en er zijn langere perioden van droogte. Dit heeft grote invloed op onze leefomgeving. Zowel in de natuur als in het stedelijk gebied. Denk aan wateroverlast, overlast van hitte en de aantasting van onze natuurgebieden door droogte. Gemeente Barneveld stelt een subsidie beschikbaar om samen met inwoners, bedrijven en instellingen de overlast van het veranderende klimaat te verminderen.

Meer over deze subsidie