echtpaar Van Leeuwen voor hun biobased huis in aanbouw

“We staan zelf op de steiger om isolatiemateriaal aan te brengen”

Henk van Leeuwen bouwt samen met zijn vrouw Esther een biobased huis in de Esvelderbeekzone. Dat betekent: bouwen met natuurlijke, herbruikbare materialen. “We zijn onderdeel van het bouwteam. Samen gaan we voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen en lokale bedrijven.”

Waarom biobased?
“Ik vind goed rentmeesterschap belangrijk; alles is ons gegeven. We bouwen het huis ook voor mensen die na ons komen. Zo is ons vorige huis ook altijd verbouwd. We hebben een taak als het gaat om verantwoord beheren. Ik kom uit een gezin waar van weinig iets werd gemaakt. En wat kapot was, werd gerepareerd. We wilden daarom een huis dat duurzaam is, dat zoveel mogelijk uit natuurlijke materialen bestaat en op termijn ook nog recyclebaar is.”

Bestaat het huis alleen maar uit natuurlijke materialen?
“We streven naar honderd procent, maar je mag blij zijn als je op tachtig uitkomt. Dit huis is helemaal houtskelet met houtvezelplaten. Maar met een betonnen fundering en vloer, een stalen dak en kunststof afdichtingsband. Beton wordt nog voor wegenbouw hergebruikt, piepschuim is een drama om af te breken. Ik heb tegen de aannemer gezegd: geen purschuim. Maar ook daar ontkom je soms niet aan. De meeste kieren zijn gedicht met schapenwol en daarna afgeplakt.”

We putten geen bronnen uit

Waarom bijvoorbeeld zo veel hout?
“Hout heeft een korte cyclus; bomen groeien in 20 tot 30 jaar tot goed hout. In die tijd zijn ze goed voor onze natuur en de CO2-opslag. Daarna heb je natuurlijke materialen om te gebruiken voor de bouw van je huis. Bomen kun je weer planten. We putten dus geen bronnen uit. Door de bewerking van het hout, het is gekookt, gaat het erg lang mee. Het is heel duurzaam. We gebruiken geen tropisch hardhout. Een houten huis geeft ook een fijn binnenklimaat, het huis is ademend, dampopen, maar wel luchtdicht. Vrienden die op de bouw komen kijken zeggen nu al dat het goed aanvoelt.”

Het energieverbruik is vast ook duurzaam?
“Hier krijgen we 24 zonnepanelen, 7 kilowatt wordt er geleverd. We verwarmen met een lucht/water warmtepomp en maken gebruik van warmteterugwinning. Bij de ventilatie winnen we meer dan 90% van onze warmte terug door de frisse buitenlucht op te warmen, met warmte afkomstig uit de vervuilde lucht, die wordt afgevoerd.”

We maken zelf deel uit van het bouwteam

Lokaal is belangrijk?
“We werken zoveel mogelijk met lokale bedrijven. Houtskeletbouwer, aannemer, installateur en dakdekker komen allemaal uit Barneveld en omgeving. Sommige materialen komen uit Duitsland omdat ze hier niet verkrijgbaar zijn. Ik wilde eerst een luchtwarmtepomp uit Scandinavië, maar de levering had grote vertraging. Dus overgestapt naar een Nederlands bedrijf. Tijdens de bouw bleken vertragingen vaak verbeteringen. Ook de warmteterugwinunit is lokaal, uit Veenendaal. Een familiebedrijf, dat zaken laat assembleren door een sociale werkplaats. Dat heeft voor ons meerwaarde. Liever geen Chinees spul. Maar die principes kosten soms wel geld.”

Is biobased bouwen moeilijk?
“Met een betrokken, deskundig bouwteam is bouwen niet moeilijk. Essentieel is goede communicatie tussen aannemer, architect en installateur. Houtskeletbouw vereist een gedegen voorbereiding. Veel gebeurt op de tekentafel en in de timmerfabriek. Het huis werd geleverd in 27 onderdelen. In vier dagen stonden de wanden en lag het dak erop. We maken zelf deel uit van het bouwteam; staan op de steiger om isolatiemateriaal aan te brengen en kieren af te dichten. We doen het met de architect en de bouwers als één team en zijn dankbaar dat zij enthousiast hun schouders eronder gezet hebben. We gaan ook binnen zo veel mogelijk werken met natuurlijke materialen. De wanden worden bekleed met leem afkomstig uit Emmen. We verven met leemverf. Boven leggen we tegels van voornamelijk geitenwol. Dit houten huis heeft een vriendelijke uitstraling, het gaat op in het landschap.”

Lees meer duurzame verhalen