Bespaartips

Tien praktische tips om minder te verbruiken. Ze zijn eenvoudig en kosten weinig moeite en geld. Met deze checklist kun je direct aan de slag. Door soms dingen nét even anders te doen. De meeste tips zijn voor huurders én kopers.

Ondernemer of organisatie? Kijk dan hier

1. Gebruik daglicht
Laat lampen alleen branden als het nodig is. 
Besparing: € 15 per jaar

2. LED’s do it!
Led-lampen zijn nog zuiniger dan de spaarlampen. En ze gaan nog langer mee. Nadeel is dat de led-lamp nog erg prijzig is.
Besparing: 90% zuiniger dan een gloeilamp

3. Warm genoeg
Zet de thermostaat één uur voor vertrek of voor het slapen gaan 5 graden lager, naar 13 of 15 graden. Een goed geïsoleerd huis koelt geleidelijk af. 
Besparing: 5% energie

4. Een graadje lager
Door de ruimtethermostaat overdag 1 graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld 7% op het verbruik van de verwarming.         
Besparing: 7%

5. Laat het verwarmingssysteem goed afstellen
Laat je CV en radiatoren optimaliseren. Een goed afgeregelde doorstroming van water in de radiatoren kan wel tot 30% besparen.
Besparing: 30 %

6. Douchecoach
Per keer staan we gemiddeld 8 minuten onder de douche. Eén minuut korter douchen bespaart warm water en energie. Laat je helpen door je douchecoach: een zandlopertje dat leeg is na 5 minuten. Houd je je aan de 5 minuten, dan bespaar je 42 liter (warm) water per douchebeurt.  
Besparing: € 40,-

7. Comfortabel douchen
Plaats waterbesparende douchekoppen. Die gebruiken minder water en je doucht toch lekker. De spaardouche bespaart 9 m³ water en 60 m³ gas per jaar. 
Besparing: € 55,-

8. Was op 30 of 40 graden
Moderne wasmiddelen wassen normaal vervuild wasgoed prima schoon bij 30 of 40 graden. Wassen op 40 graden scheelt de helft aan energie in vergelijking met wassen op 60 graden. 
Besparing: €20,-

9. Droog aan de lijn
Wasdrogers zijn energieverslinders. Ze verbruiken gemiddeld 400 kWh uur aan elektriciteit. Gebruik de droger alleen als deze echt nodig is. Hang wasgoed buiten aan de waslijn. Een gasgestookte wasdroger en een warmtepompdroger zijn zuiniger.
Besparing: € 50,-

Meer snelle tips vind je hier