GFT-kliko met groenafval

Afval mijden en scheiden

Met een paar makkelijke tips kun je je eigen afvalberg flink kleiner maken. Zo gooi je steeds minder afval weg. Minder afval maken kan op deze manieren:

  • Gun spullen een langer leven. Repareer wat kapot is of koop tweedehands.
  • Koop spullen met zo min mogelijk (onnodige) verpakkingen.
  • Koop eten en drinken op maat. Daarmee voorkom je dat het over de houdbaarheidsdatum is voordat je het hebt kunnen gebruiken. Dat scheelt niet alleen afval, maar bespaart ook in de portemonnee!
  • Bespaar papier. Bedenk of je iets echt moet printen. Zo ja, print dan dubbelzijdig.
  • Gebruik wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Het bespaart je per kind van geboorte tot zindelijkheid bijna 1.000 kilo afval. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een kleine auto! En over de hele periode dat je kind luiers draagt, ben je gemiddeld 500 euro goedkoper uit. De kosten van het wassen van de luiers zijn hierbij meegerekend.

Kijk op website van Milieu Centraal voor alle tips.

Tips voor beter afval scheiden

Probeer het afval dat je overhoudt zo goed mogelijk te scheiden. Alleen goed gescheiden afval kan worden gebruikt voor nieuwe producten. We helpen je graag op weg met deze tips:

  • Gebruik de AfvalWijzer. Hier vind je allerlei informatie over afval scheiden in Barneveld. Zoals welk afval je apart kunt inleveren en wanneer het afval bij jou wordt opgehaald. Of download de AfvalWijzer-app op je telefoon of tablet.
  • In de AfvalWijzer staan ook tips om je afval nog beter te kunnen scheiden. Deze vind je in het menu van de AfvalWijzer onder 'Nieuws'.
  • Twijfel je over welk afval in welke bak mag? Gebruik het Afval ABC in de AfvalWijzer. Typ in de zoekbalk het product waar je over twijfelt en klik op enter. Je ziet dan meteen waar je het kunt laten. 

Wat te doen met afval in Barneveld

Wil je weten hoe we in Barneveld omgaan met afval? 

Ophaaldata, inleveren en wegbrengen

Samen afval opruimen?

Ook wel: ploggen. Aan de bak? De gemeente kan je helpen!

Ik wil ploggen

Van lege shampoofles naar nieuw speelgoed

Hoe werk je daaraan mee?

Van lege shampoofles naar speelgoed (pdf, 1 MB)