Ramen wassen met regenwater
Als glazenwasser gebruik je heel veel water. Rik van de Woerd, al vijftien jaar glazenwasser, ging daarom op zoek: hoe kunnen we daar beter mee omgaan? Na een zoektocht – het was geen makkelijk proces – heeft hij nu het antwoord. Door regenwater op te vangen en dát te gebruiken om glazen te wassen.
Eerst een korte les glazenwassen. Als glazenwasser gebruik je namelijk geen gewoon water. Rik gebruikt bij Rix Dienstverlening(Verwijst naar een externe website) osmosewater, dat wordt gefilterd zodat alle kalk, ijzer en zouten verdwijnen. Dan droogt een raam mooi streeploos op. Rik: “Osmosewater maakten we van kraanwater. Dat kan, omdat kraanwater eigenlijk heel goedkoop is. Maar als je over duurzaamheid nadenkt is het veel logischer om daar regenwater voor te gebruiken.”
Hoe kwam je op het idee om duurzamer te gaan werken?
Rik werd bij het bestuur van de branchevereniging Schoonmakend Nederland uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid. “Dat is nodig, want als ondernemer ben je altijd druk met de dagelijkse werkzaamheden. Die vraag was een belangrijk moment om actief na te denken over andere manieren om aan water te komen.”

Toen dacht je: laten we regen gebruiken
“Ja, want het klinkt heel logisch om regenwater te gebruiken om glazen te wassen. Maar in de praktijk bleek het nog best lastig. Je hebt grote oppervlaktes nodig waar je regenwater kunt opvangen. Ook moet het góed opgevangen worden. Namens de BIK, de ondernemersvereniging van Barneveld, was ik op het gemeentehuis om te praten met de gemeenteraad. Dat doen we twee keer per jaar. Daar kwam waterberging op bedrijventerreinen ter sprake (dat is de manier waarop water wordt opgevangen zodat het niet in het riool stroomt, om overstroming te voorkomen – red.). Jan Schut, van Jonker en Schut, was daar ook bij aanwezig. Een lang verhaal kort: we gingen onderzoeken of ik het regenwater kon gebruiken dat op zijn dak valt, en na veel testen door mijn collega Coen lukte dat.”
Nu, sinds drie maanden, gebruiken de vijftien glazenwassers van Rix Dienstverlening uit Voorthuizen regenwater voor ongeveer 1/3 van het totaal aan osmosewater. Ze gebruiken gemiddeld zo’n 400 liter per dag, dus dat tikt aan. Rik: “Mijn droom en doel is om uiteindelijk richting de 90% hergebruikt regenwater te gaan. Dat is ruim 900.000 liter per jaar, dat je niet meer uit de kraan hoeft te halen.”

Het is dus een succes! Maar daar kom je niet zomaar
Er zijn zeker moeilijke momenten geweest. Op die momenten helpt je netwerk je gelukkig weer verder. Het geeft mij altijd energie om te kijken naar partijen die een voorbeeld zijn, waar het lukt. Als het bij hen lukt, dan moet het mij toch ook lukken? Via Wicha Benus, een bekende verbinder uit de regio, mochten we een kijkje nemen bij de waterstofgassystemen in een zeecontainer (van bedrijf XINTC uit Eerbeek – red.) en bij zonnepark Branderwal in Kootwijkerbroek (het grootste park met zonnepanelen van provincie Gelderland – red.) – dat geeft energie.
Nu ben je zelf ook een voorbeeld!
Ik ben ondernemer, dus alles waar ik mee bezig met moet gewoon concreet en logisch zijn. Duurzaamheid en circulariteit zijn eigenlijk heel logisch, als je even nadenkt. Zoals regenwater opnieuw gebruiken. Vroeger was het veel normaler om iets vaker opnieuw te gebruiken, maar we zijn dat misschien verleerd. Hergebruiken is helemaal niet zo innovatief, het is eigenlijk meer terug naar de basis!