Klimaatadaptatieplan
Het klimaat verandert snel en merkbaar. Klimaatadaptatie is omgaan met het nieuwe klimaat met extremer weer: heftige buien of juist lange periodes van hitte en droogte.
Gemeente Barneveld kwam in samenwerking met de inwoners tot een Klimaatadaptatieplan, met het doel om in 2050 klimaatadaptief en -bestendig te zijn. Zo kunnen we overlast door extreem weer zo veel mogelijk voorkomen. Zoals waterschade aan gebouwen en wegen, ernstige hittestress of schade aan groenvoorzieningen.
Het is niet zo dat er nu nog niets gedaan wordt om overlast door extreem weer te voorkomen. Het is alleen ook belangrijk om vooruit te kijken. Want de leefomgeving die we vandaag ontwerpen, bestaat over 50 jaar nog steeds. Bij hitte wil je zonder hittestress een rondje kunnen wandelen. Ook wil je dat bij veel regenval de hoofdwegen begaanbaar zijn voor ons, maar ook voor de ambulance en brandweer. Daarom is nu actie nodig.
Wie bedacht dit plan?
Gemeente Barneveld hield een enquête onder het inwonerpanel en andere belangstellenden om input op te halen. Zo heeft 88% van de respondenten gemerkt dat het groen rondom hun huis is verdroogd bij een droge zomer, en ervaart 72% bij hitteoverlast een slechtere de nachtrust. Ook partijen als de politie, brandweer en GGD zijn bij de voorbereidingen benaderd, omdat het belangrijk is dat zij hun werkzaamheden kunnen blijven verrichten tijdens extreme weersomstandigheden. Uit alle input is dit plan voortgekomen.
Dit staat er in het plan
De focus ligt op vier klimaatthema’s, waar de gemeente doelen voor opstelt. Het plan richt zich op de dorpskernen. Die vier thema’s zijn:
- Droogte
- Hitte
- Overstroming
- Wateroverlast
Een klimaatrobuust Barneveld
Om klimaatadaptief te zijn wil gemeente Barneveld zich in de aanpak onder meer gaan focussen op:
Percentage groen in de wijk, het centrum en op bedrijventerreinen
Een doel is om in elke wijk minimaal 30% groen te hanteren, 20% voor (bestaande) centra, 10% voor bestaand bedrijventerrein en 30% voor een nieuw terrein.
Koelte op korte afstand
Een woning moet een koelteplek hebben (zoals een park met bomen die schaduw geven) binnen 300 meter lopen.
Water op hoofdwegen
Bij extreme buien (die 1x per 100 jaar voorkomen) mag er niet meer dan 30 centimeter water op hoofdwegen staan.
Water in panden
Bij extreme buien mag niet meer dan 15 centimeter water tegen de gevel komen te staan.
Dat betekent dat er meer groen nodig is, zoals bomen. Ook komen er meer natuurlijk koele verblijfsplekken. Evenals gescheiden riolering of heringerichte wegen.
Ter inzage
Het plan is openbaar. Je kunt op de button hieronder klikken om het plan te bekijken. Heb je op- of aanmerkingen op dit plan? Het ligt twee weken ter inzage. Wilt u reageren? Dat kan tot en met 6 december. Mail dan naar water@barneveld.nl(Verwijst naar een e-mailadres).