elektrische auto wordt opgeladen

Duurzame mobiliteit

Reizen zorgt voor een flink deel van je CO2-uitstoot. De keuzes voor je dagelijkse vervoer en vakanties maken dus verschil voor het klimaat. Steeds meer mensen pakken de elektrische fiets of trein naar hun werk. 

Hoe je reist, heeft veel invloed op je klimaatimpact. Pak je bijvoorbeeld elke dag de fiets in plaats van de auto naar je werk, dan bespaar je veel CO2-uitstoot. Met een elektrische fiets wordt het ook aantrekkelijker om op de fiets te stappen als je grotere afstanden af moet leggen. En vliegen is natuurlijk verreweg de slechtste keuze voor het klimaat. Auto nodig? Elektrische auto's zijn steeds aantrekkelijker. En denk ook eens aan deelauto's. 

Er komen steeds meer elektrische auto’s op de markt en ze worden steeds goedkoper. Vanaf 1 juli 2020 is er ook nog eens subsidie voor de aankoop of private lease van een middenklasse auto. Elektrisch rijden is op maandkosten goedkoper dan rijden in een benzine of diesel en is schoner: goed voor de lucht op straat en het klimaat. 

Elektrische auto opladen

Ben je in het bezit van een elektrische auto en wil je een laadpaal aanvragen? Dat werkt als volgt:

  • Je bent inwoner van de gemeente Barneveld of je werkt hier tenminste 18 uur per week.
  • Je bezit een elektrische of hybride auto met een elektrische actieradius van minimaal 50 km (of je kunt aantonen dat je deze hebt besteld).
  • Je kunt geen oplaadpunt op eigen terrein laten plaatsen.
  • Het aanvragen en plaatsen van de oplaadpaal kost je niets.
  • Als er een nieuwe oplaadpaal komt, komt deze op grond van de gemeente.
  • Iedereen mag de nieuwe laadpaal gebruiken.

Oplaadpalen in gemeente Barneveld

Bekijk alle beschikbare oplaadpalen in de gemeente Barneveld via oplaadpalen.nl

Laadpaal aanvragen

SnappCar en Stapp.In

In Nederland rijden ook al meer dan 50.000 deelauto's. Met een deelauto ben je al snel goedkoper uit dan met een eigen auto. En autodelen is beter voor het milieu.
Je kunt bijvoorbeeld via SnappCar een auto huren van een particulier bij je in de buurt. Geen abonnementskosten en veel voordeliger dan zelf een auto bezitten.
Daarnaast kan je in Barneveld ook auto-delen via Stapp.in. Op verschillende plekken in Barneveld staan er deelauto’s klaar, die je makkelijk kunt reserveren, openen en sluiten via een app. Je betaalt dus alleen kosten voor het gebruik en verder een klein bedrag aan vaste abonnementskosten.

SnappCar in Barneveld Stapp.in

Carpoolen

Je kunt het delen van een auto natuurlijk ook zelf regelen, bijvoorbeeld met een buurman of familielid. Als je samen (verder) reist, moet je de auto wel ergens kunnen parkeren. P+R terreinen door heel Nederland en het Transferium Barneveld bieden een parkeerplaats met de mogelijkheid om over te stappen op trein, bus, tram of metro.
Carpoolpleinen vormen verzamelplekken voor automobilisten, waar je kunt parkeren en samen verder reist met de auto. In de gemeente Barneveld zijn dit bijvoorbeeld de parkeerterreinen bij: Argos tankstation in Barneveld, de McDonalds bij de kruising A1-A30 en aan de Zeumerseweg in Voorthuizen (afrit 16 A1).

Meer over duurzame mobiliteit

Alles over duurzaam reizen Subsidie voor de elektrische auto Hoeveel CO2 kost jouw vakantie? Gratis slimme bandenpomp