Geveltuintje

Geveltuintjes in Barneveld Centrum

Meer groen in het centrum van Barneveld staat niet alleen gezelliger, maar zorgt ook voor verkoeling en trekt vlinders, insecten en vogels aan. Je kan hieraan bijdragen door een geveltuin aan te leggen. Dat is een smalle strook groen langs de gevel, muur of schutting van je woning of bedrijfsgebouw. Het kan best simpel door de bestrating te verwijderen. Zo ontstaat er ruimte voor (klim)planten.

Hoe maak ik een geveltuin?

  1. Een geveltuintje mag maximaal 40 cm diep zijn vanwege kabels en leidingen in de grond. Gebruik de verwijderde tegels als rand, zo verzakt de stoep niet.
  2. Een minimale breedte van 1.20 m van de stoep moet beschikbaar blijven voor gebruikers, zoals mindervaliden en slechtzienden. Let daarbij op wegmarkeringen, lantaarnpalen en andere obstakels.
  3. Kies planten die geen overlast geven aan passanten. Liever geen bomen of stekelige planten. Klimplanten mogen, als je deze deugdelijk aan je gevel bevestigt.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de geveltuin. Bij verhuizing moet de straat hersteld worden of overgenomen worden door de nieuwe eigenaar.

Meld je aan via: www.plaatselijkbelang-barneveld.nl
Dit initiatief wordt gesteund door de gemeente Barneveld