Marc van Ravenhorst bij grondwarmtepomp

Bezoek een duurzaam huis in Barneveld

Wil je ook aan de slag om je woning energiezuinig te maken? Spiek dan eens bij anderen die al stappen hebben gezet. Het kan met de Nationale Duurzame Huizen Route. Dat is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Kom in contact met eigenaren van een duurzame woning en leer van hun ervaringen!

Naast online contact stellen huiseigenaren die meedoen aan de Duurzame Huizen Route hun woning open voor bezoekers. Een van de Barneveldse deelnemers is Marc van Ravenhorst. Met zijn echtgenote trok hij zes jaar geleden in hun duurzame woning, bouwjaar 2011. Ze wonen er met hun drie kinderen.

Waarom doe je mee aan de Duurzame Huizen Route?

"De vorige eigenaren van dit huis deden al mee. Toen ik het huis van hen kocht, heb ik overwogen of ik door zou gaan. De grote veranderingen heb ik immers niet zelf doorgevoerd. Maar iemand kan het interessant vinden om te zien hoe alles hier werkt, en daar kan ik wel wat over vertellen. Daarbij houd ik ons energieverbruik zorgvuldig bij."

Wat zijn de duurzame maatregelen in dit huis?

“Er zit onder meer een aardwarmtepomp in, die haalt de warmte uit de bodem. Het werkt als een omgekeerde koelkast. Dus in de zomer haalt hij de warmte uit het water en koelt het huis. Maar in de winter gaat dit andersom. Dat is erg fijn aan dit duurzame huis, de klimaatcontrole. Het huis is zomers koel en blijft dat, zonder dat je airco’s nodig hebt.”

Wat heb je zelf gedaan aan verduurzaming?

“De zonnepanelen heb ik laten leggen. Het dak ligt vol met panelen om te zorgen dat we qua verbruik helemaal uitkomen. En ik ben gaan sleutelen aan het energieverbruik van de warmtepomp. Ik heb dat denk ik twintig procent kunnen verminderen door alles efficiënter af te stellen. Dat betekent onder andere ook dat er minder douchewater wordt verwarmd en dat we dus korter douchen. Dat is ook een goede stimulans voor de kinderen om er op tijd onder vandaan te stappen. En na een paar uur is het water weer gewoon op temperatuur.”

Het huis werkt daarbij op kernkoeling, wat is dat?

“Dat is wat het wel anders maakt dan veel andere woningen. Bij ons gaat de koeling door het plafond. Dus er ligt een apart circuit door het beton heen. De kernkoeling koelt echt de kern van het huis. Er gaat een laag door het beton in het plafond tussen deze etage en die erboven. Dat gaat ook zo in de verdieping daar weer boven. Je moet dan ook niet te diep gaatjes boren in het plafond. Maar het werkt echt perfect, het is hier nooit te warm of te koud.” 

Het huis is gebouwd in 2011 en heeft dus een hoog energielabel?

“Het huis is gebouwd met een aardwarmtepomp. Het huis is erop gebouwd om op die manier verwarmd te kunnen worden. Het is gewoon goed qua isolatie en dergelijke. Eerlijk gezegd heb ik het huis niet per se daarvoor kocht, maar meer voor het comfort. Toen de zonnepanelen erbij kwamen, ging ik wel bewuster om met de vraag: wat verbruiken we nou eigenlijk?”

Wat heb je met duurzaamheid?

“Ik ben econoom, dus opgeleid met businessmodellen die inzetten op groei. Maar ik ben niet alleen econoom, ik ben ook erg geïnteresseerd in natuur en biologie. Op een gegeven moment besef je: economische groei is gekoppeld aan de grondstoffen die we uit deze aarde trekken. Dus eeuwige groei kan alleen maar op het moment dat we oneindig veel grondstoffen uit die aarde kunnen trekken en dat is niet zo. Je kan dus niet oneindig economische groei hebben. We moeten gaan leren tevreden te zijn met genoeg. Dat is wel een moeilijk onderwerp, want je komt enorm in gewetensnood. Ik merk dat het thema me steeds meer bezighoudt.”

Meer informatie

Wil je meer duurzame huizen zien en in contact komen met de eigenaren, ga dan naar de site van de Duurzame Huizen Route.

Lees meer duurzame verhalen