Echtpaar van den Top naast elkaar aan tafel

"De beste besparing is de energie die je niet verbruikt"

Gert Jan en Evelien van den Top zijn klanten van het Energieloket Barneveld. Ze wonen sinds tien jaar in de bossen van Garderen. “We zijn wel altijd energiebewust geweest. Ik denk dat je op een goede manier met de aarde om moet gaan. En dat doen we niet op dit moment”, aldus Gert Jan.

Hoe duurzaam leven jullie?
Gert Jan: “Ik trek de papieren wikkel van de appelmoespot en legt die bij het oud papier. Dat is het meest extreme. Daar staan dan ook weer dingen tegenover die dit verhaal behoorlijk teniet doen.”
Evelien: “We pakken vaak de fiets. We kopen lokale groente en we letten op dat we niet teveel verpakte spullen kopen. Maar iedere keer is de kliko weer voller dan gedacht.
We willen verspilling beperken. Zoals sinaasappels kopen op de markt, zonder netje.”
Gert Jan: “Maar als je dan een harinkje koopt bij de viskar, krijg je er altijd zo'n plastic bakje onder, ook als je zegt dat je dat niet wilt.”

Er is veel overdaad

Evelien: “Als je ziet wat er allemaal weggegooid wordt, bijvoorbeeld wat eten betreft. Wij willen dat anders doen en letten erop dat we niet teveel eten kopen of maken.”
Gert Jan: “Er is veel overdaad. Ik was op een beurs waar een jongetje om een ballpoint vroeg. De medewerkster gaf hem, goedbedoeld, een handvol. Mij stoort dat; die jongen wilde één ballpoint. Vroeger wilde ik de grootste auto, met het meeste vermogen. Inmiddels zie ik, dat dat allemaal helemaal niet belangrijk is. We verbruiken steeds meer. Alle auto's hebben nu elektrische ramen, stuurbekrachtiging en airconditioning. En er komen steeds meer elektrische fietsen. Dat kost allemaal energie. We gaan er maar vanuit dat alles er is, maar dat is het niet.”

Jullie letten op energieverbruik?
Evelien: “Toen we dit huis lieten bouwen, hebben we overwogen om aardwarmte te gaan gebruiken. Dat hebben we uiteindelijk vanwege de kosten niet gedaan. We hebben wel zonnepanelen en een hybride warmtepomp. Die haalt warmte uit de lucht en ondersteunt de CV-ketel. Het zal wel even duren voordat we de zonnepanelen hebben terugverdiend. Wij wonen in de bossen, daar komt minder zon.”
Gert Jan: “De beste energiebesparing is de energie die je niet verbruikt. We proberen zuinig te stoken. En uiteraard is dit huis optimaal geïsoleerd.”

Energielek opsporen

Hoe zijn jullie bij het Energieloket terechtgekomen?
Gert Jan: “Ik las het in de krant. We wilden vijf jaar geleden zonnepanelen aanschaffen en kregen twee offertes. Die hebben we toen voorgelegd aan het Energieloket. Zij hebben gekeken naar wat de verschillende zonnepanelen op leverden. Het is altijd goed om een ander objectief iemand te laten meekijken. Zonnepanelen zijn niet onze specialiteit. Alleen ga je sneller, samen kom je verder.”
Evelien: “Momenteel zijn we weer met ze in gesprek. Wij vinden dat we veel energie gebruiken, ook als we niet thuis zijn. We willen weten waar het aan ligt. De energieregisseur heeft het verbruik in kaart gebracht en vond het ook veel. Nu worden er extra meters in de meterkast geplaatst. Daarmee kun je per groep bekijken, waar veel energie naartoe gaat.”
Gert Jan: “Zo krijg je een totaalbeeld. En dat zal duidelijk maken of er lekkage is of dat we ons gedrag moeten veranderen.”

 

Lees meer duurzame verhalen