Wijs met water: familie Van de Heg nam een regenwaterput
Op school leerde Marianne van de Heg tijdens het thema Wijs met Water hoe belangrijk water voor ons is en dat we er zuinig mee moeten zijn. Het maakte indruk. Jaren later liet ze een ondergrondse regenwaterput aanleggen bij haar huis. Nu hoeft haar gezin geen leidingwater meer te gebruiken voor het toilet en de wasmachine. Ze gebruiken hiervoor regenwater dat in de put is opgevangen.
“Toen we deze hoekwoning konden kopen, zagen we direct veel mogelijkheden. We zijn hier in februari komen wonen en in mei gaan verbouwen. De aanleg van de waterput is een van de eerste dingen die we deden, omdat je de grijze waterleidingen direct mee moest aanleggen onder de grond. De loodgieter vond het wel interessant. In elk geval had hij het nog nooit gedaan, het was helemaal nieuw. Hij heeft enorm goed meegedacht.”
- Dat schrok jou niet af?
“Nee, ik wilde het echt heel graag. In België is het trouwens al jarenlang verplicht om bij nieuwbouw of een grotere verbouwing een regenwaterput te installeren.”
- Waarom wilde je het?
“Het project Wijs met Water heeft op mij als kind veel indruk gemaakt. Daarin wordt uitgelegd hoe schaars drinkwater is en dat we er zuinig mee moeten zijn. Mijn man en ik zijn allebei onderwijsmensen. Hieraan zag ik ook bij mezelf welke impact lesstof in het basisonderwijs kan hebben. Toen ik er jaren later in mijn hoofd nog steeds mee bezig was, dacht ik: nou, dat is lekker blijven hangen.”
- Hoe pak je zoiets aan?
“We hebben eerst gewoon gegoogeld. Daardoor weet ik nu dat het in België normaal is om een regenwaterput te hebben. In Nederland zijn een paar bedrijven hiermee bezig. Eén daarvan had een voor ons heel heldere website. Daar kon je een PDF downloaden met een handleiding. Er werd goed uitgelegd hoe je het moest doen, hoe je moest graven en hoe het eruit zou zien. De uitleg was heel toegankelijk. Zo kregen we een eerste gevoel bij waar we in zouden stappen.”
- Hoe werkt een regenwaterput?
“Alle regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse tank van tienduizend liter. Die is ingegraven in onze tuin. Dat trok overigens wel bekijks in de buurt. We hadden ook een tank van zesduizend liter kunnen kiezen, maar we wisten dat we zouden gaan uitbouwen en dat we er een flink stuk dak bij zouden krijgen. De tank is dus niet afgestemd op je verbruik, maar op de hoeveelheid regenwater die op je terrein valt. De loodgieter heeft daarbij een systeem ingebouwd voor als er te weinig regenwater in de tank zit of als het niet werkt. Dan kunnen we een hendeltje overhalen en werkt alles weer op leidingwater. Het is wel fijn dat die zekerheden zijn ingebouwd. Verder zit er buiten een irrigatie-tunnel in het systeem, voor de tuin. Zo druppelt water langzaam de tuin in. We zouden er ook nog sproeikoppen op kunnen zetten. In de bijkeuken zit een filter die het water extra filtert voor het naar de wasmachine gaat. Je kunt zelfs extra filters plaatsen, om het water geschikt te maken voor de douche.”
- Zit er genoeg water in?
“Het is nu heel nat geweest, dus hij zit behoorlijk vol. Met alleen de wc doorspoelen krijg je dat niet op. We gebruiken het water ook voor de tuin en we hebben ook de wasmachine erop zitten, want het is behoorlijk kalkarm water. We werden wel gewaarschuwd voor mogelijke gevolgen voor onze witte was. Ik weet nog dat de aannemer zei: hou je witte overhemden even goed in de gaten. Maar het is juist heel helder water, er gebeurt niets met je witte was. We werden ook gewaarschuwd voor kalkaanslag. Neem maar een metalen toiletpot, werd gezegd. Maar omdat regenwater kalkarm is, krijg je juist geen kalkplekken.”
- Heb je nog meer met duurzaamheid?
“Toen we hier kwamen wonen, hebben we het huis extra geïsoleerd en een warmtepomp genomen. We zijn nu van het aardgas af. Een zus van mij verduurzaamt haar huis met ecologische materialen. We vinden het in ieder geval een belangrijk onderwerp. Wanneer we bij elkaar zijn met de familie, gaat het gesprek ook altijd wel over dit soort thema’s. Maar ik vind die waterput vooral een mooi antwoord op die frustratie van vroeger op school. Nu kan ik zelf iets doen. En kijk ook hoe droog het vaak is geweest in de afgelopen jaren. Er waren momenten dat boeren niet mochten sproeien en je je auto niet kon wassen. Dat zal vaker gebeuren. Met je eigen put kan je dan ver komen, en je verbruikt er geen drinkwater voor.”
Contact
Mail duurzaam@barneveld.nl of bel 14 0342.