De energiecoach: stappen naar een duurzamere woning

Roelie van Harten woont met haar man in Barneveld in een hoekwoning uit 1987 met drie etages. De vier kinderen zijn inmiddels de deur uit. Nu ze hun woning willen opknappen rijst de vraag: kan het huis ook nog duurzamer? Wat zijn de beste stappen, in welke volgorde? Energiecoach Pieter Zijlstra helpt haar op weg. Nodig ook energiecoach uit!

“Ik werk in de zorg en daar praten we bij de koffie ook over verduurzaming”, vertelt Roelie van Harten. Iedereen is er wel mee bezig. Het is een kwestie van bewustwording: we zullen wel moeten. Soms denk je: doe ik het goed, wat kan er beter en wat levert het op? We denken daarbij ook aan een goede toekomst voor de kinderen.”  

 Energiecoach Pieter Zijlstra pakt zijn vragenlijst. Hoe staat het met de isolatie, ventilatie, energieverbruik? De vloerisolatie stamt nog uit de bouwperiode. De spouwmuren in de keuken en slaapkamer zijn bij geïsoleerd, omdat de oorspronkelijke isolatie niet meer werkte. Het huis heeft sinds oktober 12 zonnepanelen.  
De cv-ketel is 21 jaar oud en aan vervanging toe. “Dat is de aanleiding geweest om te denken: wat kunnen we nog meer doen om te verduurzamen?” zegt Roelie. De coach adviseert om in elk geval dit jaar nog aan de slag te gaan met een nieuwe Gas-CV. “In 2025 wordt het druk, omdat mogelijk vanaf 2026 een hybride cv-ketel verplicht is.” 

Besparen 

"We hebben ons gasverbruik teruggebracht van 1400 naar 1100 kuub”, vertelt de bewoonster.  
“Dan ben je goed bezig! Dat is een gemiddelde voor dit type woning.” 
“We hebben oude koelkast en vriezer vervangen voor zuinige exemplaren en we letten op sluipverbruik: alle apparaten helemaal uit, niet op stand-by.” 

“Bedenk dat de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk omlaaggaat voor alles wat je niet direct verbruikt. Voor alles wat je zelf verbruikt, blijft het hetzelfde. Produceer je een overschot buiten de salderingsregel dan krijg je maar een kleine vergoeding. Als je nu elektrisch gaat koken, produceer je een kleiner overschot, dus dat is een overweging.” 

Pieter toont een apparaat dat het elektriciteitsverbruik uitleest in de meterkast. “Op het moment dat je de wasmachine aanzet, zie je op de bijhorende app dat het verbruik omhoog springt. En dan weet je hoe zuinig je wasmachine echt is.” 

Isoleren

“Aan het glas is niets meer gedaan sinds 1987”, zegt Roelie van Harten. 
Energiecoach Pieter Zijlstra adviseert dat wel te doen. “HR++ glas weerkaatst aan de binnenkant de warmte terug de kamer in. Dat verbetert ook het comfort. Het is een eerste stap op weg naar de warmtepomp. De zon kan wel naar binnen, maar niet meer naar buiten door een speciaal laagje op het glas.”  
“En je krijgt er subsidie voor”, weet Roelie. 
“Klopt, maar dan moet je wel acht vierkante meter laten doen", antwoordt Pieter. “ 
Het huis heeft geen ventilatieroosters in de vensters, alleen een tuimelraampje.  
“Dat is te weinig om goed te ventileren”, zegt de energiecoach. “Zeker bij vocht. Als je HR++ glas neemt, is het mogelijk om daar ventilatieroosters in te zetten.” 
“Is het ook nodig om vloerisolatie te nemen?” vraagt de bewoonster. 
“Als je vloerverwarming neemt, zeker wel", zegt Pieter. “Er wordt dan een speciale laag folie onder tegen de vloer geplaats en er wordt op de bodem een dik zeil gelegd. Die weerkaatst de warmte van de vloerverwarming die erboven zit, zodat je niet stookt voor de grond.” 

Warmtepomp? 

Het echtpaar twijfelt over een hybride cv-ketel of warmtepomp. Voor dat laatste is vloerverwarming nodig en dan moet de vloer open. Zonder warmtepomp zou de kamer verwarmd kunnen worden met airconditioning.  “Maar een airco verwarmt maar op één plek", denkt Roelie van Harten. 
“Nee, in een airco zit ook een ventilator", legt Pieter Zijlstra uit, “die verspreidt de warmte door de hele kamer. Een airco werkt daarbij ook snel. Maar dan wel alleen woonkamer waar hij hangt, niet de rest van het huis. Boven zou je kunnen verwarmen met een elektrische kachel, bijvoorbeeld een infraroodpaneel. Die verwarmt zeer gericht op de plek waar dat nodig is.” 

Ruimte 

“Maar je zit ook met praktische afwegingen: waar laat je de buitenunit van de airco? Aan de andere kant kost een cv-ketel drieduizend euro, een warmtepomp 9500, waar je dan wel nog subsidie op krijgt.  En je hebt een boiler nodig. Waar laat je alles?” 
Pieter geeft uitleg over de verschillende soorten hybride en volledige warmtepompen en adviseert over het vermogen dat nodig is voor het huis van Roelie.  
“Ik hoor ook wel eens wisselende verhalen over lekkages bij de warmtepomp en over het comfort”, zegt Roelie.  “Dat is een kwestie van een goede installateur. En het goed instellen van de pomp en de thermostaat”, antwoordt Pieter. 
“Maar bij een warmtepomp heb je zo’n boiler nodig. Kan je daar wel comfortabel op douchen?” 
“Een boilervat van 200 liter op 50 graden is ruim voldoende om comfortabel te douchen. En bedenk: een warmtepomp heeft een rendement van 300 procent. Ik zet alles nog in een rapport dat ik je toestuur. Met alle stappen en in de beste volgorde voor een meerjarenplanning. In elk geval is het goed om te kijken naar isolerend glas.”   

Ook een energiecoach op bezoek?  

De energiecoaches zijn vrijwilligers met veel ervaring in verduurzaming. Ze werken als vrijwilliger bij het Energieloket van de gemeente. Ze komen gratis langs om onafhankelijk energie-advies te geven. Interesse? Aanmelden kan via het Energieloket(Verwijst naar een externe website)

Lees meer duurzame verhalen