tafel met enkele verpakkingen van PaperFoam

Duurzaam verpakt in Barneveld

PaperFoam is één van de duurzame bedrijven in Barneveld. Het bedrijf maakt verpakkingen die een alternatief zijn voor plastic. Het materiaal is afbreekbaar of recyclebaar. “Afbreekbare verpakkingen schelen wel 75% CO2-uitstoot”, vertelt directeur Willem Derkman.

Wat is PaperFoam precies?
“PaperFoam is de naam van ons product en van het merk. Het is een materiaal waarmee we duurzame verpakkingen maken. De ingrediënten zijn industrieel zetmeel, vezels, water en een geheim snufje dat we beschermen. PaperFoam is 4 sterren biobased. Daardoor zijn de verpakkingen composteerbaar of recyclebaar met papier. De natuur breekt het materiaal binnen enkele weken af ​​– zonder vervuiling en schadelijke restjes. Bij de productie gebruiken we bovendien zo weinig mogelijk energie.”

Zo kwam Paperfoam in Barneveld

“Vooral voor het verpakken van elektronica, cosmetica en medische toepassingen. Daarnaast maken we de bekende Rondeel-ei verpakkingen. Na gebruik van de eieren kan de verpakking gerecycled worden met oud-papier, of worden gecomposteerd.”

Waarom is PaperFoam in Barneveld gevestigd?
“De oorspronkelijke oprichters kozen daar zo’n 23 jaar geleden voor omdat zij uit Groningen, Amsterdam en omgeving Deventer kwamen. Barneveld lag voor hen mooi in het midden, en centraal in Nederland. Ze hadden daar ook contacten in de logistiek. In die kwart eeuw is het bedrijf flink gegroeid. Sinds 2011 zitten we op industrieterrein de Harselaar. Daarnaast is PaperFoam inmiddels gevestigd in Amerika, Maleisië en Tsjechië, en werken er in totaal bijna 350 mensen.”

Duurzaam product en bedrijf

“Met onze verpakkingen werken we aan een duurzame toekomst, dat is onze missie. Daarnaast kopen we in Nederland groene energie. In Maleisië is dat lastiger, maar daar hebben we een dak met zonnepanelen. We stimuleren OV-gebruik voor onze medewerkers, net als gezond eten en sporten.”

Nog plannen voor de toekomst?
“De komende 4 jaar willen we 40.000 ton CO2 besparen door plastic verpakkingen te vervangen door PaperFoam. Plastic zorgt namelijk voor 70 tot 75 % meer CO2-uitstoot dan PaperFoam. Verpakkingen die je maar één keer gebruikt, hoeven niet van plastic te zijn. Verder werken we aan twee belangrijke ontwikkelingen. De eerste is dat we minder grondstoffen willen gebruiken, waardoor je nog minder afval hebt. Dat kan 15 procent afval schelen. En we werken aan de dikker paperfoam, zodat je ook zwaardere artikelen kunt verpakken. Artikelen van tweeëneenhalve kilo zoals een kleine laptop of een televisie. Met een techniek die extrusie heet, kan je dikwandige verpakkingen maken. Dat willen we ook voor de lange termijn op PaperFoam toepassen, zodat we ook ijskasten en diepvriezers kunnen verpakken.”

Lees meer duurzame verhalen