“Duurzaamheid is belangrijk en helpt kosten besparen”

Martijn van Ommen is directeur van Vakantiepark Ackersate in Voorthuizen, met 650 verblijfsplekken. Een familiebedrijf dat altijd op zoek is naar nieuwe duurzame én voordelige oplossingen.

“Mijn opa is de camping begonnen in 1968, mijn vader in 1981. Ik ben sinds 2018 in het bedrijf, daarvoor werkte ik bij de ambulancedienst. Toen deze kans kwam, heb ik  die met beide handen aangegrepen. Eerst deed ik het nog een paar jaar samen met mijn vader. Sinds 2021 ben ik directeur.“

Is duurzaamheid altijd een factor geweest in het bedrijf?

“Zeker, altijd al geweest. Ik heb meegekregen dat je de wereld beter moet achterlaten dan je haar hebt aangetroffen. Zuinig zijn op wat je krijgt en er netjes mee omgaan. De betrokkenheid wordt sterker met alles wat er nu gebeurt op het gebied van klimaat. Ik denk dat wij het al deden voordat het ging leven, maar dat je er nu bewuster in verder gaat.”

Wat doen jullie zoal aan duurzaamheid?

“We hebben afdaken met zonnepanelen gemaakt op het parkeerterrein en op ons trampolinepark. Dat genereert heel veel stroom. We hergebruiken water. We hebben subsidie gekregen omdat we het water dat valt op de daken van de zwembaden opvangen in een hele grote tank onder de grond. In die tank kan 40.000 liter. Dat water gebruiken we om de toiletten door te spoelen van de vier sanitairgebouwen op het terrein. Sinds afgelopen jaren hebben we daar nog meer toiletten op aangesloten, zoals die bij tenten en chalets.”

Hoeveel toiletten kan je daarmee doorspoelen?

“We spoelen al bijna 100 toiletten door met grijs water. Ook het zwembadwater gebruiken we daarvoor. Een gemiddeld persoon gaat in een etmaal 7 keer naar het toilet. Dan spoel je 7 liter water weg, dat is 50 liter per persoon per 24 uur. In het pinksterweekend is op de zaterdag 15.000 liter gebruikt om de toiletten door te spoelen. Dat is fors. In de tank zit een back-up systeem voor als er te weinig water in de tank zit. In de winter valt er meer neerslag dan in de zomer, maar worden veel gebouwen niet gebruikt. Ik ben nog op zoek naar een manier om dat op te lossen, bijvoorbeeld ook de chalets erop aansluiten die in de winter worden bezet door mensen die tijdelijk even geen woning hebben.”

Hoe zorgde je vader voor duurzaamheid?

“Ook hij combineerde duurzaamheid met mogelijkheden om de kosten te drukken. Een aantal jaar geleden hebben we daarom een hele grote palletkachel gekocht om het zwembad te verwarmen. Dat deden we eerder op gas. Vroeger hadden we ook matten op het dak van het zwembad, waar het zwemwater doorheen ging. Dat werd dan verwarmd door de zon en kwam in het zwembad. Inmiddels hebben we die matten vervangen door goede zonneboilers, op het zwembad zelf en op de toiletgebouwen. Als het bewolkt is, schakelt de palletkachel bij. De twee grootste zwembaden zijn allebei 10 bij 20 breed en 1,5 m diep. Het kost heel veel energie om dat water te verwarmen. Het is ook interessant om daar kosteneffectief mee om te gaan. Mensen willen wel een warm zwembad, dus het is zoeken tussen kwaliteit en duurzaamheid.”

Heb je nog andere duurzame plannen?

“Ja, zeker! We kijken of we in het hoofdgebouw de cv-ketel kunnen vervangen door wat anders. Bijvoorbeeld de leiding van de palletkachel doorgraven naar het hoofdgebouw. Maar dat is een dure onderneming. Zon- of windenergie zal goedkoper en beter zijn. Voor de verwarming van de ruimte van het zwembad kijken we ook naar alternatieven. Die wordt nog door gas verwarmd."

Lees meer duurzame verhalen