Ilona Baan van Eerlijk eten uit de streek poseert in een weiland

Eerlijk eten uit de streek

Elke week een pakket groenten, aardappelen, eieren, vlees en/of biologische zuivel van boeren uit de buurt. Dat kan sinds medio 2021 als je in Barneveld of omgeving woont. Een losse bestelling plaatsen in de webshop kan ook. Onder het motto: ‘duurzaam, lokaal en gezond’.

Ilona Baan deed in het begin als consument mee aan een ‘40 dagenproef’ van Duurzaam eten uit de streek. “Een paar boeren en andere mensen die ik kende, wilden dit samen doen”, vertelt ze. Inmiddels is ze vaste klant en zit ze in het bestuur van de organisatie. “We leveren in Midden-Nederland en hebben inmiddels afhaalpunten van Ede tot Amersfoort. Zelf zijn we gevestigd in Barneveld. We proberen het voedsel steeds zo dicht mogelijk uit de buurt te halen. In de winter is het lastiger met het leveren van verse groenten. Het aanbod van verse groenten is daarom nu tijdelijk wat afgeschaald. We vullen het aan met aanbod van iets verder weg. Maar het is altijd kristalhelder in je pakket, welke groente en vlees bij welke boerderij vandaan komt. Wij bieden informatie van het betreffende bedrijf bij het product of in onze nieuwsbrief en inspireren wekelijks met lekkere recepten.”

Boeren en consumenten in gesprek
Naast eerlijk eten is ook het gesprek over duurzaam eten belangrijk en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid daarin. Daarom is er een klankbordgroep van boeren én consumenten. “Er worden ontmoetingen georganiseerd, nu vooral online vanwege corona. We bespreken zaken als: wat vinden mensen belangrijk als het gaat om duurzaamheid en welzijn? Hoe willen zij producten geleverd krijgen? Wat is een eerlijke prijs? Maar er zijn ook gesprekken over de duurzaamheid van bijvoorbeeld vleesconsumptie. De boeren en consumenten zijn onze vraagbaak als het gaat om mogelijke misverstanden rondom voedselproductie en consumptie.”

Lokaal kopen geeft invloed op je omgeving
Een van de betrokken boeren is Marjanne Borren, vanaf het begin betrokken als lid van de kerngroep. Zij en haar echtgenoot Chris horen regelmatig dat het landschap er niet fraaier op wordt met alle grote stallen. Daarom willen ze mensen de kans geven hun voedsel van kleine(re) lokale bedrijven te kopen. Bedrijven die ook werken aan biodiversiteit, door het landschap te integreren in de bedrijfsvoering. “Door voedsel te kopen van bedrijven uit je eigen regio, waarbij je achter de werkwijze kunt staan, kun je invloed uitoefenen op hoe je eigen omgeving er uitziet of uit komt te zien,” meent Marjanne.

Duurzame groei
“Om echt toekomstbestendig te zijn, moeten we doorgroeien naar minimaal 200 tot 250 vaste afnemers. Bijvoorbeeld om de coördinator te betalen”, legt Ilona Baan uit. We hebben nu 20 tot 25 vrijwilligers voor de 60 pakketten die we elke week vast leveren. Er zit nu dus veel menskracht op. Het is leuk en goed hoe betrokken en enthousiast iedereen is. De vrijwilligers vinden het belangrijk en geven niet zomaar op. Toch is het wel belangrijk om nu ook te gaan groeien.”

Ook eerlijk eten uit de streek? Kijk op www.eerlijketenuitdestreek.nl voor de mogelijkheden en de verhalen van aangesloten boeren.

Lees meer duurzame verhalen