Hoe windmolens een tweede leven krijgen
Een tiny house, ingericht als een eenvoudige maar stijlvolle woning van tien meter lang, met een keukentje en zelfs een douche – volledig gemaakt in de kop van een windmolen. Bij de opening van het nieuwe kantoor van Business in Wind, dat in september open gaat, zal dit bijzondere tiny house bij de deur staan. Om te laten zien dat onderdelen van gebruikte en uit elkaar gehaalde windmolens heel geschikt zijn voor een tweede leven.
Dat is nodig, want windmolens bestaan voor een groot deel uit beton, staal en andere materialen die prima opnieuw te gebruiken zijn. Neem de bladen van een windturbine, de ‘wieken’ van de molen. Die zijn lastig te recyclen en worden nu vaak niet hergebruikt. Zonde, vinden ze bij Business in Wind(Verwijst naar een externe website). Zij geven álles van een windmolen een tweede leven, vertelt managing director Wim Robbertsen.
Wim: “We kopen gebruikte windturbines en demonteren ze. Vervolgens bouwen we ze ergens anders weer op, of hergebruiken we de onderdelen. Alles om zo hoog mogelijk op de R-ladder van circulariteit te blijven, om zoveel mogelijk grondstoffen te besparen.”

De R-ladder?
“Hoe hoger op de R-ladder van circulariteit, hoe beter je omgaat met de grondstoffen. Wij werken met gebruikte windturbines, dus het hoogst haalbare op de R-ladder is Re-use: het opnieuw gebruiken van de volledige windturbine. Dat doen we het meest, hieruit bestaat 90 procent van onze opdrachten. Iets lager op de R-ladder staat Refurbish, het opnieuw gebruiken van bepaalde onderdelen. Zo verkopen we bijvoorbeeld onderdelen van onze gebruikte windmolens als reserveonderdelen. Nog weer iets lager op de R-ladder staat Repurpose. Daarbij worden windmolenonderdelen op een hele nieuwe manier ingezet: je kunt bijvoorbeeld denken aan een brug gemaakt van de bladen van oude windturbines. Of aan een tiny house van een windmolenkop. Of aan de bladen van een windmolen als geluidswering langs een snelweg.”
Wat cool! Dat bedenken jullie allemaal?
“Nee, daarvoor werken we samen met architecten en creatievelingen van bureaus als Blade-Made en Superuse in Rotterdam. Wij leveren de materialen, omdat wij veel windmolens demonteren.”
Waarom moeten die windmolens eigenlijk uit elkaar gehaald worden? De wereld investeert toch juist steeds meer in windenergie?
“Dat klopt, maar windturbines worden steeds hoger en groter. Op zich is dat best logisch, omdat grotere windmolens meer stroom opwekken. Naar verhouding gaat de kostprijs van de stroom dus omlaag, hoe groter de windmolen is. De kop van de windmolen waar dat tiny house van is gemaakt (van 3,5 bij 10 meter – red.) is maar een kleintje, afkomstig van een windmolen van 150 meter hoog. Tegenwoordig worden windmolens niet meer geproduceerd op dat ‘kleine’ formaat en zijn ze altijd een stuk hoger dan 150 meter.”

Wie wil de ‘kleine’ windmolens dan hebben?
“Een windmolen gaat 30 jaar mee. De kleinere windmolens die nu in Duitsland vervangen worden door grotere windmolens zijn soms nog geen 10 jaar oud. Zo’n gebruikte windturbine halen wij uit elkaar en plaatsen we opnieuw in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Daar mag je vaak geen windmolens van hoger dan 150 meter zetten omdat je er bijvoorbeeld via smalle bergweggetjes naartoe moet, of vanwege vergunningen.”
Ben je zelf altijd al zo bewust bezig met materialen?
“Ook in mijn privéleven gooien mijn vrouw en ik heel weinig weg. We zorgen met liefde voor al onze spullen. Mijn oude Volvo had een half miljoen kilometer op de teller. Die idealen komen ook terug in mijn werk. Vaak wordt circulariteit al snel prioriteit nummer twee zodra het allemaal een beetje meer kost. Er zijn niet zoveel gekken zoals wij! Tegen iedereen die nadenkt over een meer circulaire werkwijze zou ik willen zeggen: probeer eerst je ideaal te onderbouwen, ga daarna pas over geld denken. Als klanten en medewerkers tevreden zijn, dan wordt geld verdienen een logisch gevolg. Als je dat niet doet, doe je dingen om de verkeerde redenen.”
Idealen zijn de basis
“Ja. Dan blijkt vanzelf dat er wel geld te verdienen is met circulair werken. We waren drie jaar geleden met drie man, nu zijn we met negentien. Blijkbaar lopen we voorop, met goed bezig zijn voor de wereld. Windenergie en circulariteit is nu eenmaal een buitengewoon sterke combinatie. Daarom zijn mensen enthousiast om bij ons te werken. Oh, we zoeken nog monteurs voor in de werkplaats. Kun je dat erbij zetten? En we demonteren ook weleens windmolens op tropische locaties zoals Ascension Island (een eilandje in de Stille Zuidzee – red.). Daar moest ook een monteur van ons heen. Dat zijn leuke dingen!
