Je huis verduurzamen kan prima zonder grote investeringen volgens energiecoach Gerrit
Categorieën
Energiecoach Gerrit wil graag dat iedereen het weet, dat grote investeringen niet nodig zijn om duurzaam te wonen. “Je hoeft niet altijd geld te investeren om je huis duurzamer te maken, om vervolgens je investering terug te verdienen. Dat wordt vaak gezegd, maar dat is helemaal niet nodig. Met kleine slimme tips, zoals het voorkomen van grote temperatuurschommelingen in huis of door het beter afstellen van je CV-ketel, kun je ook veel energie (en dus geld) besparen.”
Honden uitlaten en gesprekken voeren
Als energiecoach komt Gerrit op adviesgesprek bij buurtbewoners in zijn woonplaats Zwartebroek en het naastgelegen dorp Terschuur. Hij is vrijwilliger, net als alle andere energiecoaches die vanuit het Energieloket verbonden zijn aan de gemeente Barneveld. Gerrit: “Kijk, wij verdienen er niets aan, aan ons werk als energiecoach. We hebben geen belang. Ik vind het gewoon leuk om mensen te helpen. Ik heb mijn eigen huis verduurzaamd en wil die kennis delen. Alle energiecoaches zijn mensen die veel kennis hebben. Maar we hebben geen belang; niemand verkoopt warmtepompen, zeg maar. Het is bij elke coach een combi van professie en er plezier in hebben om mensen te helpen.”
Naast Gerrit zijn er nog meer energiecoaches actief in de verschillende dorpskernen van de gemeente Barneveld. Net als Gerrit verdienen ze niets aan het advies dat ze geven, maar vinden ze het leuk om buurtbewoners te helpen met verduurzamen en energie besparen. Als energiecoach voert Gerrit energiegesprekken die buurtbewoners gratis kunnen aanvragen via het Energieloket(Verwijst naar een externe website). Hij plant die energiegesprekken in tussen het uitlaten van zijn honden en zijn werk. In zijn buurt is Gerrit een bekend gezicht. Buurtbewoners hebben hem vast weleens zien lopen in Zwartebroek of Terschuur met zijn acht Siberische Husky’s.

Verwarming op cruise control
Thuis heeft Gerrit zijn hele woning eigenhandig verduurzaamd. “Wat ik heb gedaan? Wat heb ik níet gedaan, kun je beter vragen! Van isolatie en een warmtepomp, tot zonnepanelen en een thuisbatterij… Maar zoals ik al zei: zo’n grote investering is niet altijd nodig. Wat veel belangrijker is, is hoe de installatie draait. Dezelfde CV-ketel of warmtepomp moet je in verschillende huizen verschillend instellen. Dat heeft te maken met het gedrag van bewoners, of met hun wensen. Het energiegesprek is bedoeld voor huurders én huiseigenaren: iedereen kan besparen.
Wat ik altijd adviseer, is om de basistemperatuur van de CV-ketel of warmtepomp op een constante, lage stand te zetten. Je verbruikt het minste energie als die continu op een laag pitje draait, dan is je energierekening het laagst. Vergelijk een CV-ketel of warmtepomp met een auto: als die vaak heel hard optrekt en heel hard remt, kost dat veel brandstof. Het is zuiniger en duurzamer als je rustig rijdt, bijvoorbeeld met de cruise control aan. Daarom vertel ik mensen hoe ze zelf de temperatuur van hun CV-ketel of warmtepomp in kunnen stellen. Dan kunnen ze zelf de controle houden.”
Zo ziet een energiegesprek eruit
Elk energiegesprek dat Gerrit voert is anders, maar er zijn wel een aantal dingen hetzelfde. “Van tevoren kijk ik alvast naar het huis via Google Streetview, voor de ligging en om het bouwjaar te schatten. Dat zegt vaak iets over de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Ook stuur ik mensen een aantal vragen van tevoren, zoals de vraag hoe oud hun CV-ketel is. Of ik vraag ze om hun energierekening klaar te leggen.
Tijdens het energiegesprek bespreken we vaak bij een kop koffie hoe mensen omgaan met energie en welke vragen ze daarover hebben. Dan hoor ik hoe mensen leven, hoe ze hun energie gebruiken. Zelf probeer ik vooral mee te denken over de vraag hoe de energierekening naar beneden kan. Dus kijken we samen hoe ze in hun huis minder energie kunnen verbruiken. Het kan alle kanten op: als coach zoek je soms naar koudebruggen (plekken waar vocht en kou door de muren trekken) en soms adviseer je om oude lampen te vervangen door zuiniger LED-lampen.
Na het gesprek stuur ik altijd een verslag. Daarin staat een plan met de volgorde van prioritering. Het hoeft niet allemaal tegelijk. Begin met maatregelen die het minst geld kosten, maar zo veel mogelijk besparen. Ik adviseer altijd om eerst het energieverbruik naar beneden te krijgen, omdat de energierekening dan lager wordt. Daarna adviseer ik pas om te investeren in isolatie of duurzame energie-opwek.”