Aalt en Wilma Visscher bij hun huis met zonnepanelen

“Mensen vragen zich ook niet af wanneer ze hun camper terugverdienen”

Aalt en Wilma Visscher wonen en leven duurzaam in de Glind. De afgelopen twintig jaar hebben ze veel gedaan om hun huis te verduurzamen. “Duurzaamheid was onze wens. Dat heeft gelukkig ook uitwerking op anderen.”

Waar komt de belangstelling voor duurzaamheid vandaan?
Aalt: “Toch een stukje rentmeesterschap ten opzichte van de aarde. Het werd me steeds duidelijker dat het de verkeerde kant opgaat.”
Wilma: “We moeten zuinig zijn op onze aarde. Je probeert dat ook mee te geven aan je kinderen. Ik kom zelf uit een groot gezin, daar gold altijd: zuinig zijn, kranen dicht, niet verspillen. Het is een gezamenlijke passie, maar het is ook een soort sport. Aalt heeft wel altijd het meeste uitzoekwerk gedaan.”  

Wat hebben jullie zoal verduurzaamd?

Aalt: “We zijn hier in 2000 komen wonen. Toen hebben we meteen gekozen voor vloerverwarming. In 2002 hebben we gebruik gemaakt van een aanbod van de energiemaatschappij voor zonnepanelen. Hiervoor, in ons huis in Ede, had ik ook al twee zonnecollectoren op het dak. En in 2013 hebben we de combi cv-installatie vervangen. We hebben een bodemwarmtepomp, die verwarmt alleen het huis. Een tweede warmtepomp zorgt voor ventilatie en warm water. Deze haalt energie uit de ventilatielucht.”
Wilma: “Voor en achter het huis hebben we een regenton. Het regenwater gebruiken we voor de tuin. We zemen de ramen er ook mee. Voordeel is dat regenwater geen strepen geeft. En we hebben een grondwaterpomp, samen met de buren. Als we moeten sproeien, gebruiken we geen kraanwater.”
Aalt: “Veel mensen vinden dat we veel hebben geïnvesteerd. Ze vragen me wanneer ik dat terugverdien. Ik zeg dan, dat zij zich ook niet afvragen wanneer ze hun camper terugverdienen.”

Energiemeters helpen

Hoe weten jullie waar je op moet letten?
Aalt: “We hebben energiemeters. Die plaats je tussen een apparaat en het stopcontact. Daarmee kun je zien hoeveel energie een apparaat verbruikt. Daardoor hebben we bijvoorbeeld besloten om onze tv te vervangen voor een smart tv met led screen. Dat scheelt twee derde in het verbruik.”
Wilma: “Je moet je verbruik inzichtelijk hebben voor jezelf.”
Aalt: “Eerst betaalden we 210 euro per maand aan energiekosten, nu vijf. En vorig jaar kregen we 360 euro terug omdat we door onze zonnepanelen energie terug leveren aan het net. Dus door de salderingsregeling.”
Wilma: “Duurzaamheid was onze wens. Dat heeft gelukkig ook uitwerking gehad op anderen. Door gesprekken, onder meer met vrienden hier in de buurt. Aalt is een beetje een vraagbaak geworden. Hij kan het goed uitleggen en van hem nemen ze het aan.”

Welke tips hebben jullie?
Aalt: “Ik heb allerlei tips die ik ooit aan collega's en bekenden gaf in een boekje verzameld. Bijvoorbeeld voor tocht bij de voordeur. Je kunt tochtstrips plaatsen, maar je kunt een voordeur ook afstellen zodat je die harder moet aandrukken in het rubber. Dan sluit hij meer af en heb je geen tochtstrips nodig.”
Wilma: “Als je zonnepanelen hebt, moet je je wasmachine en strijkapparaat gebruiken wanneer de zon schijnt. Dan ga je direct je eigen energie verbruiken. Je kunt ook instellen dat je wasmachine en vaatwasser overdag aan gaan. Het is een kleine moeite die gewoon even in je systeem moet komen.“
Aalt: ”We hebben een elektrische deurbel die werkt op een apparaatje (een piëzo) in het stopcontact. De meeste mensen hebben daarvoor een transformator in de meterkast. Die verbruikt 24 uur per etmaal, het hele jaar door, energie. En dat voor die ene keer dat er op de bel wordt gedrukt. Iemand heeft uitgerekend dat alle deurbellen in Nederland bij elkaar een energieverbruik hebben van de hele stad Zwolle.”

Aalt is ook energieambassadeur bij het Energieloket. Het hele verduurzamingsverhaal van Aalt en Wilma lezen? Kijk op www.fietsanders.nl.

Bekijk het filmpje met Aalt Lees meer duurzame verhalen