"Mensen zien de ernst van de situatie niet"
“Op verjaardagen mag ik niet meer over het klimaat praten”, bekent Barnevelder Pieter Zijlstra. Zijn betrokkenheid leidt vaak tot felle discussies. Hij zou willen dat meer mensen hun best deden iets aan het probleem te doen. “Ik heb nu een model ontwikkeld: L.E.U.K. Dat betekent: luister, begrijpt de ernst, de urgentie en wees koppig in het luisteren.
“Die k zou je ook kunnen vervangen door: klimaat. L.E.U.K is uit ergernis geboren, in een poging om het weer luchtiger te maken. Hiermee wil ik de mensen zeggen: heb nog geen mening, maar ga eerst eens luisteren. Ga studeren, begrijpen. Ga niet meteen je mening zenden. Toen ik zelf thuis de gasleiding liet verwijderen, vroegen de omstanders of ik de gasrekening niet had betaald. En daarna waren ze er klaar mee. Mensen begrijpen de urgentie niet.”
Stap voor stap
Waarom ben je energieambassadeur geworden?
“Zelf zijn we nu aardgasvrij. Als je dat thuis doet, wil je het aan andere mensen vertellen. Daarom ben ik energieambassadeur geworden. Aan de keukentafel vertel ik, meestal aan een echtpaar, wat voor hun huis het belangrijkst is. Ik wijs de eerste stappen aan: als je nu eerst dit of dat doet, en dat één of twee stookseizoenen ervaart, dan kun je vanzelf verder. Het gaat erom dat het verbruik eerst omlaag gaat. En ik prik mythes door; er wordt ook veel geschreven over verduurzaming dat niet klopt.”
Zelf aan de slag
Wat doe je zelf voor een beter klimaat?
“Ik ben niet activistisch, ik ga niet op het Malieveld staan. Mijn vrouw en ik hebben de tijd besteed aan ons huis verduurzamen. Isolatie, HR++ glas, zonnepanelen en een warmtepomp. Dat kostte drieëndertigduizend euro. Wij hebben gezegd: dan maar minder vakanties, want het moet wel betaald worden. Nu betalen we nog maar 30 euro per maand voor energie. Dat was 230. We zijn per jaar ruim tweeduizend euro goedkoper uit. Verder breng ik folders rond voor de energiecoöperatie. En ik ben vrijwilliger voor Eerlijk Eten uit de Streek. Want eten dat niet van ver hoeft te komen, is lekkerder en duurzamer.”
Was het huis verduurzamen moeilijk?
“Ons huis is uit 1965 en volledig verbouwd in 1988. Het was na aanpassingen nét aan geschikt voor een warmtepomp. Negen installateurs durfden het niet aan. Een cv-ketel verkopen is voor hen eenvoudiger. Ik heb toch doorgezet, ik wil aan de toekomst denken. Inmiddels is gebleken dat een warmtepomp hier goed kan.”
Wat zijn meestal de eerste stappen als je wilt gaan verduurzamen?
“Meestal is dat isoleren en HR++ glas. In bijna alle huizen waar ik kom, is het glas 20 tot 35 jaar oud. Dan wordt het tijd voor nieuw glas. En spouwmuurisolatie. Dat is een stap die je makkelijk terugverdient. Zelf gebruiken we de SlimmemeterPortal. Daarmee kun je per kwartier zien wat je gebruikt. En uitvinden, waar je het meeste aan verbruikt en wat dus nog uitdagingen zijn. Mijn vrouw kijkt elke dag naar de zonnepanelen. Ik kijk naar de warmtepomp. De portal telt hoeveel kilowatt uur de pomp gebruikt.”
Ben je wel hoopvol gestemd als het gaat om klimaatverandering?
“Wetenschappers beseffen pas sinds een jaar of 15 dat Antarctica gaat smelten. Dat is ook wat mij bezighoudt; dat het gewoon een bedreiging gaat worden. Ik bezoek congressen, seminars en volg cursussen over klimaatverandering. De oplossing voor het probleem is minder CO2-uitstoot. Dat is een grote taak. Maar we zijn er ook ooit in geslaagd het gasnet aan te leggen. Toen dat er kwam, zei ook iemand: dat kan niet. Nu moet er een nieuwe mix gevonden worden van CO2-vrije systemen. En dat is net zo goed mogelijk. Links om of rechts om. Het moet!”
Contact
Mail duurzaam@barneveld.nl of bel 14 0342.