energiecoach geeft uitleg

Minder kou in huis? Vraag een energiebox aan!

Wilt u bezuinigen op uw energiekosten? Vraag dan een energiecoach op bezoek. Samen met tips en advies krijgt u dan ook een energiebox. Daarin zitten materialen waarmee u zowel een huur- als koopwoning eenvoudig energiezuiniger kunt maken, zoals tochtstrips en radiatorfolie. De energiebox is er voor inwoners van Barneveld en wordt gratis aangeboden door de gemeente. Mevr. A. is een van de inwoners die er gebruik van maakte.

“Ik kreeg een brief van de gemeente met het aanbod voor een energiebox. Ik weet wel dat ik bepaalde dingen wat beter zou kunnen doen. En er zijn misschien ook dingen waar ik niet aan denk, of zaken die handig zijn om te weten. Maar ik kijk ook naar comfort. Ik ben een koukleum en heb het graag warm.”

Gert-Jan Bongers is een van de vrijwilligers die als energiecoach op bezoek gaat met een energiebox. Hij vertelt: “Ik kom praten over simpele dingen die je kan doen, zonder grote investeringen. Soms een beetje gedragsverandering, zoals deuren dichtdoen of misschien wat korter douchen. Ik bespreek een vragenlijst en maak daar een rapport van. U ziet dan per onderwerp wat u precies zou kunnen besparen. Het zijn alleen maar tips en adviezen. En mochten er nog vragen zijn, dan is er ook het Energieloket van de gemeente. Daar vindt u veel aanvullende informatie. Een vervolggesprek is ook mogelijk, als u dat wenst.”

Energiegesprek

Mevr. A. woont sinds 1980 in een huurhuis. Alleen de vaste ramen boven en beneden hebben dubbel glas. De openslaande ramen beneden en boven hebben nog enkel glas, net als de woonkamerdeur. Met Gert-Jan Bongers neemt ze de eindafrekening van het energiebedrijf door. Die is vergelijkbaar met andere eengezinswoningen in de buurt.
“Ik laat niet onnodig verlichting branden of apparaten aanstaan. In de trapportalen heb ik nu lampjes met een sensor.  Ik heb overal halogeenlampjes, behalve de lampjes in een vlamvorm, die heb je volgens mij ook niet in halogeen."
De energiecoach vertelt: “Led is nog weer iets zuiniger, maar halogeen is ook al heel mooi. Als er wat kapot gaat, kunt u overwegen om alsnog led te nemen. Gloeilampen zou ik wel direct vervangen, want die verbruiken een factor tien meer.“

Radiatorfolie

Gert-Jan Bongers opent de energiebox. “Voor de radiatoren heb ik radiatorfolie. De verwarming straalt immers naar de buitenmuur. De folie zorgt ervoor dat de kou niet naar buiten gaat en juist naar binnen straalt. Dat bespaart niet veel, maar scheelt wel voor comfort. Het wordt sneller warm in huis. Staan de radiatoren vrij van gordijnen en meubels?”
“Alleen die dekenkist staat voor de radiator in de kamer, maar die staat er ook echt wel een stukje vanaf.”
“Het voorstel is om dertig centimeter afstand aan te houden, omdat de warmte dan goed kan circuleren in de kamer. Goed dat er geen bank voor staat. Dat houdt de warmte echt tegen, je verwarmt dan alleen de bank. Het is daarom beter om ook geen gordijnen voor de radiator te hangen.”

​​​​​​​Ventileren

Het ventileren en luchten in huis is heel belangrijk. Hoe meer vocht in de lucht hoe meer het kost om het huis te verwarmen. Daarnaast is het ook belangrijk om vocht in huis te voorkomen met name voor de gezondheid. Een metertje uit de energiebox geeft de luchtvochtigheid aan in bijvoorbeeld de woonkamer. Op basis hiervan kunt u zien of u ja dan nee moet luchten."

’s Nachts minder stoken

“Overdag staat de thermostaat op 21,5 graden, ’s nachts op 19 graden”, vertelt mevr. A. 
"De thermostaat mag ’s nachts in principe naar dertien graden”, antwoordt de energiecoach.
“Dan is het ‘s morgens wel heel erg koud! En ik heb wel eens begrepen dat hoe lager je ‘m zet, hoe harder de cv moet werken om op gewenste temperatuur te komen. Daardoor is het verbruik weer hoger.”
“Dat is niet helemaal waar, hij komt vrij snel weer op temperatuur. En met het verbruik verlies je ook niet de winst van de nacht een lage temperatuur. Anders probeert u eerst eens vijftien graden. Ik zet het in het verslag als tip met de besparing die dit geeft, en dan kunt u kijken wat u daarmee doet."

Tocht

Het tocht wel bij de voordeur, vertelt mevr. A. verder.
“Ik heb voor u uit de energiebox ook isolatieband”, zegt de coach. “Oudere deuren trekken wat krom. De zwarte isolatieband die eromheen zit, hardt uit en krijgt scheurtjes. Die functioneert dan niet meer. Je kunt de nieuwe isolatieband eigenlijk over de oude heen plakken. Niet helemaal rondom, want dan gaat de deur niet meer dicht. Maar vooral op de plekken waar u tocht voelt. Voor de woonkamerdeur kunt u nog raamfolie gebruiken. U plakt dan tape op de kozijnen en spant de doorzichtige folie eroverheen. Met een föhn kan je de folie straktrekken. Het is niet helemaal onzichtbaar; als de zon schijnt zie je het een beetje. Maar het werkt wel vergelijkbaar als dubbelglas en het is vrij goedkoop.” Dan komen een zoon en kleinzoon binnen, de zoon heeft ook al naar tevredenheid een energiecoach op bezoek gehad.

Energiebox aanvragen

Wilt u ook advies van een energiecoach en de gratis energiebox ontvangen? Ga dan naar de Energiebox. Of bel 0342-745761, op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur. Het aanbod geldt tot 28 februari 2025.

Lees meer duurzame verhalen