Samen een warmtepomp, handig en voordelig

De Barneveldse buren Roelof Bos en Gerard van der Bij hebben tegelijkertijd een warmtepomp aangeschaft. Ze wonen in eenzelfde soort huis, alleen gespiegeld. Een klein jaar geleden besloten ze om het samen aan te pakken. Handig en voordelig.

“We doen meerdere dingen samen”, vertelt Roelof. “Je kunt overleggen wat verstandig is en tegelijk kijken hoe het bijvoorbeeld zit met het verbruik. Ook voor de installateur is het handig. Er is een hijskraan nodig om de boilers door onze dakramen naar binnen te hijsen. Die hoeft hij nu maar één keer te laten komen.”

Milieu en geld sparen

Daarbij hebben de buren dezelfde duurzame inborst. Roelof: “We hebben allebei zoiets van: als je het milieu kan sparen en ook nog eens kan werken aan de kosten van je energieverbruik, waarom zou je het dan niet doen? Niet iedereen kan het betalen. Maar als je de middelen hebt, is het zeker de moeite waard. En je bent ook een beetje de gangmaker. Want hoe vaker een warmtepompinstallatie wordt aangeschaft, hoe goedkoper ze worden. Daarbij zijn er nu subsidies.”

Warmtepomp in vier dagen

Alles bij elkaar duurt de installatie zo’n vier dagen. De meterkast moet worden uitgebreid, er moeten leidingen worden getrokken en de installatie moet worden geplaatst. Gerard: “Ik ben wel bezig met duurzaamheid, ook op het werk bijvoorbeeld. Maar de aanschaf van een warmtepomp was ook een praktische overweging. Toen de cv-ketel veertien jaar oud was, kwam Roelof praten. En zo kwam van het een het ander. Daarbij willen mijn vrouw en ik hier ook nog een aantal jaren blijven wonen, dat speelt ook mee.”

Leidingen wegwerken

Roelof: “Ik vind het mooi dat de leidingen niet op de muur lopen. Daar heeft de installateur goed in mee gedacht. Je ziet nog wel eens woningen met een mooie gemetselde muur en daarop dan een kunststof leidingkoker pontificaal op die muur, waarin dan de aan- en afvoerleidingen zitten. Die leidingen moeten er wel zijn, maar het is niet mooi als dat over het metselwerk gaat. Bij ons staat de warmtepomp op het dak van de garage. De leidingen gaan dan onder de dakpannen omhoog en komen op zolder de woning binnen, waar voorheen de CV-gasketel hing.”

Gasleiding verwijderen

Gerard heeft het afgelopen jaar flink gewerkt aan de verduurzaming van zijn huis. “Mijn vrouw en ik zijn er ongeveer een jaar mee bezig geweest. Dat valt ons nog mee. In februari heb ik de zonnepanelen vervangen. Verder hebben we beneden nu beter isolerend glas, en nu dus een warmtepomp.” De buren laten daarom hun gasleiding verwijderen.

Weinig geluid

Maakten ze zich zorgen over het geluid van een warmtepomp? Roelof: “Ik ben in de experience-ruimte geweest van de installateur. Daar heb ik het geluid van een warmtepomp gehoord. Dat stelde niet zoveel voor. En ook gezien de  specificaties hebben we geconcludeerd dat er geen geluidsoverlast zal zijn. We hebben de warmtepomp wel naar de straat gericht, niet naar de tuin, voor de zekerheid.”

Meer informatie

Meer informatie over het energiezuinig(er) maken van je woning? Kijk op het Energieloket van de gemeente Barneveld.

Lees meer duurzame verhalen Zo klinkt een warmtepomp