"Uiteindelijk wil ik van het aardgas af"
“Verduurzamen doe je ook voor je portemonnee. Je wilt niet dat het alleen maar geld kost en niks opbrengt. Maar vooral vind ik het belangrijk dat we met ons allen een steentje bijdragen om iets te doen aan de klimaatproblematiek”, vertelt Ad van Rooijen, energieambassadeur bij het Energieloket.
Als vrijwilliger adviseert Ad van Rooijen Barnevelders die meer willen weten over verduurzaming. “Ik ben technisch geschoold, daar komt ook een deel van mijn interesse vandaan. Ik wil het huis goed voor elkaar hebben en energiezuinig maken. Inmiddels heeft ons huis energielabel A+. Als energieambassadeur hoop ik ook andere mensen te enthousiasmeren. Dat helpt weer een stapje in de goede richting.”
Drie verschillende soorten zonnepanelen
Wat heb je zelf allemaal gedaan thuis?
“Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verduurzaming, met name in zonnepanelen. Tien jaar geleden heb ik de eerste tien op het dak gelegd. Dat voelde wel lekker, daarom heb ik er nog eens zeven bij gelegd. Eind 2015 wilde ik een hybride warmtepomp. Die verbruikt dan weer meer stroom. Gelukkig had ik nog een paar plekjes over voor zonnepanelen op het dak. Toen heb ik er nog wat bij gelegd, om het verbruik van die pomp te compenseren. Nu heb ik wel drie verschillende soorten panelen op het dak, want ze worden met de jaren steeds sterker en beter. En naast de zonnepanelen hebben we een zonneboiler. Dat is een vlakke plaat met pijpen, die lopen naar een vat. Het water in dat vat wordt verwarmd tot maximaal 70 graden. Dat vat is ook op de wasmachine aangesloten. Hij verwarmt de wasmachine altijd met ongeveer 30 graden.”
De investering betaalt zich terug
Naast opwekken van warmte heb je nog veel meer gedaan.
“In de kruipruimte onder het huis is tonzon isolatiefolie aangebracht, op het zand. Dat is een dik, oranje kunststof zeil. Zo blijft het vocht in de grond en trekt het niet op in het huis. Daarna is aluminiumfolie aan de onderkant van de vloer en de wanden gehangen, in meerdere laagjes op elkaar. Dat houdt de lucht vast en geeft een enorme isolerende werking. Verder zijn alle ramen voorzien van HR++ glas. Verder hebben we elektrische vloerverwarming. In de badkamer hangt voor de warmte een elektrisch infrarood paneel aan het plafond. Alle huishoudelijke apparaten zijn energiezuinig. Bijna alle verlichting is led. In een aantal ruimtes hangen bewegingsmelders. Want zeker toen de kinderen nog thuis waren, bleven lampen nog wel eens branden.”
Twee derde minder kosten voor gas en elektra
En, is het energieverbruik nu gedaald?
“We wonen hier sinds 1985. Eerst met vier inwonende kinderen, die zijn nu het huis uit. Aan de andere kant hebben we wel wat ruimte aangebouwd. Dat maakt allemaal uit in het energieverbruik. Op dit moment wekken we vijfduizend kilowatt elektriciteit op. Dat is bijna net zoveel als we met ons tweeën verbruiken. We betalen nog ongeveer 80 euro voor gas en elektriciteit. Dat was vijftien jaar geleden zo’n 230 euro per maand. De investeringen wegen dus zeker op tegen het rendement. Die eerste zonnepanelen heb ik allang terugverdiend.”
Nog meer wensen?
“Ik denk dat ik over een paar jaar wel toe ben aan all electric warmtepomp voor de verwarming. We verbruiken nog maar weinig aardgas. Als we straks inductie koken nog minder, nog maar 800 kuub. Maar je betaalt wel voor het vastrecht en aardgas wordt ook steeds duurder, dus ik wil er vanaf.”
Contact
Mail duurzaam@barneveld.nl of bel 14 0342.