Energieambassadeur Han Kattenwinkel toont mechanisch ventilatiesysteem

"Ventileren moet je zorgvuldig doen"

“Toen mijn vrouw en ik tien jaar geleden dit huis lieten bouwen, hebben we ons erg verdiept in verduurzamen. We hebben geprobeerd om de meest optimale isolatie te krijgen voor vloer, muren en dak. Maar de ontwikkelingen gaan wel door”, zegt Han Kattenwinkel.

Hij is energieambassadeur bij het Energieloket Barneveld. Als vrijwilliger geeft hij vanuit kennis en ervaring advies aan Barnevelders die vragen hebben over het verduurzamen van hun huis. “De isolatielagen zijn nu al weer veel  beter dan tien jaar geleden. Met de zonnepanelen wekken we stroom op. De zonneboiler verwarmt het water dat we gebruiken. Wij gebruiken 1900 kilowattuur. De productie van de zonnepanelen is 2500 kilowattuur. We produceren dus meer dan we verbruiken. Het gasverbruik in onze vrijstaande woning was de afgelopen jaren 1200 kubieke meter.”

En dan heb je zelf  op een gegeven moment heel veel kennis.
“Ja, ook omdat ik interesse heb in technische zaken. En dan rol je van het een in het ander. We hebben een open dag georganiseerd om te laten zien hoe het huis in elkaar zit. En om duurzaamheid te promoten. Een beetje zoals de Duurzame Huizen Route, begin november. Daar heb ik net als andere Barnevelders ook vanaf het begin aan meegedaan. Ook dit jaar zal ik mijn woning weer open stellen. In oktober kun je je aanmelden op www.duurzamehuizenroute.nl.”

Ventileren is belangrijk

Wat is een belangrijke tip die je hebt voor mensen?
“Isoleren en ventileren. Mensen hebben vaak wel tochtstrips. Maar de bakstenen muur en de kozijnen sluiten zeker niet altijd strak op elkaar aan. Daar gaat warmte verloren. Als je isoleert moet je ook denken aan ventilatie. In oudere huizen is er vaak nog natuurlijke ventilatie. Bijvoorbeeld roosters  of een klepraampje. Maar die zitten vaak dicht. Als je met een groep mensen zit of aan het koken bent, is er al snel te weinig ventilatie.”
 

Met wat voor vragen komen mensen bij jou terecht?

“De meeste mensen willen gewoon iets bewuster omgaan met hun energieverbruik. Zelf ben ik behoorlijk gespecialiseerd in het maken van warmtebeeldfoto’s. De delen van het huis waar je de meeste warmte verliest, kleuren rood op die foto’s. Zo zie je, waar je isolerende maatregelen zou kunnen nemen.”

Heb je een voorbeeld?
“Vorige week ben ik bij mensen geweest met een hoger gasverbruik dan voorgaande jaren. Ze wilden weten hoe dat kwam. Dan ga je puur kijken naar het verbruik; naar de kubieke meters en de kilowatturen. Dat hebben we voor drie jaren op een rij gezet. Toen bleek dat die mensen wat kinderziektes hadden met hun hybride warmtepomp. Afgelopen jaar hadden ze die helemaal uitgezet. Ze waren weer teruggegaan op gas. Maar een hybride warmtepomp haalt een kwart van de energie uit stroom, van de zonnepanelen of van het net. En driekwart van de energie komt gewoon uit de lucht binnen. Op het moment dat je die kwijt bent, schiet je gasverbruik omhoog.”

Wat kun je daaraan doen?
“Denk dan aan mechanische ventilatie. Als je het niet goed ventileert, merk je dat niet eens direct. Maar het levert op termijn wel klachten op aan longen, veroorzaakt allergieklachten en dat soort zaken. En het huis wordt ook te vochtig, met schimmel tot gevolg. Ventileren moet je gecontroleerd doen. Geen warmte zo maar naar buiten laten gaan, het ene raam in en het andere uit. Dan verlies zo maar 3000 kilowattuur.

Wij hebben zelf al jaren balansventilatie. Dat is mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Dat zorgt meteen ook voor schonere lucht. Aan dit filter zie je, hoeveel vuil van buiten dit in een half jaar tegenhoudt.”

Ook een gratis gesprek met een energieambassadeur?Gebruik de contactgegevens hieronder.

Lees meer duurzame verhalen