Energiecoach Han geeft tips om je energieverbruik te verlagen

Categorieën

  • Energiecoach
  • Eigen huis

“Toen mijn vrouw en ik tien jaar geleden dit huis lieten bouwen, hebben we ons erg verdiept in verduurzamen. We hebben geprobeerd om de meest optimale isolatie te krijgen voor vloer, muren en dak. Maar de ontwikkelingen gaan wel door”, zegt Han Kattenwinkel. Materialen en technieken worden steeds beter.

Hij is energiecoach bij het Energieloket Barneveld. Als vrijwilliger geeft hij vanuit kennis en ervaring advies aan Barnevelders die vragen hebben over het verduurzamen van hun huis. 

Interview met energiecoach Han

Met wat voor vragen komen mensen bij jou terecht?

“De meeste mensen willen gewoon iets bewuster omgaan met hun energieverbruik. En dat kan al heel eenvoudig door de energierekening te lezen en kleine maatregelen te nemen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niets doen om te besparen maar liefst 50% meer energie gebruiken dan mensen die er bewust mee om gaan. Voor iedereen is er winst te behalen!”

Heb je een voorbeeld?

“Standaard zet de fabrikant de CV-ketel nog op 80 graden voor verwarmen, terwijl we aan 60 graden in bijna alle huizen genoeg hebben. En die laatste 20 graden kosten veel extra energie. Wanneer je vloerverwarming hebt kan de temperatuur nog lager en bespaar je dus nog meer.”

Hoe heb je de verduurzaming van je eigen woning aangepakt?

“We hebben ons huis goed geïsoleerd, hoewel de isolatienormen van nu alweer hoger zijn dan tien jaar geleden. Met de zonnepanelen wekken we stroom op. De CV-ketel hebben we enkele jaren geleden vervangen door een bodemwarmtepomp. Daarmee zijn we geheel van het gas af. Wij gebruiken jaarlijks 3500 kilowattuur. De productie van de zonnepanelen is 4000 kilowattuur. We produceren in gunstige jaren iets meer dan we zelf verbruiken. Het gasverbruik is dus ondertussen 0 en we betalen ook 0 euro aan de energiemaatschappij. Onlangs hebben we zelfs een thuisbatterij laten plaatsen, een flinke investering, maar daardoor kunnen wij met een dynamisch energietarief stroom inkopen op de goedkoopste momenten van de dag en in de zomerperiode de zonnestroom verkopen op de duurste momenten van de dag. Ik zeg niet dat ik er veel mee ga verdienen, maar zo draag ik tegelijkertijd bij aan een stabieler netwerk voor de buurt.”

Vaak hoor je dat mensen die hun huis willen verduurzamen door de bomen het bos niet meer zien. Er is veel informatie. Hoe maak je de juiste keuzes? 

“Ik heb interesse in technische zaken. En dan rol je van het een in het ander. We hebben jaarlijks een open dag om te laten zien hoe wij om gaan met energiebesparing. En om duurzaamheid te promoten. Dat is tijdens de Duurzame Huizen Route begin november: www.duurzamehuizenroute.nl(Verwijst naar een externe website). Daar heb ik net als andere Barnevelders ook vanaf het begin aan meegedaan. Op de website kun je de ervaring met verduurzaming van 2000 woningen in heel Nederland alvast bekijken.”

Heb je nog meer tips?

“Een andere belangrijke tip is isoleren en ventileren. Mensen hebben vaak wel tochtstrips, maar de bakstenen muur en de raamkozijnen sluiten zeker niet altijd strak op elkaar aan. Daar gaat warmte verloren. Maar als je isoleert, moet je ook denken aan ventilatie. In oudere huizen is er vaak nog natuurlijke ventilatie, bijvoorbeeld met roosters of een klepraampje. Alleen zitten die zitten vaak dicht. Als je met een groep mensen zit of aan het koken bent, is er dan al snel te weinig ventilatie.”

Wat kun je daaraan doen? 

“Denk dan aan mechanische ventilatie. Als je het niet goed ventileert, merk je dat niet eens direct. Maar het levert op termijn wel klachten op aan longen, veroorzaakt allergieklachten en dat soort zaken. En het huis wordt ook te vochtig, met schimmel tot gevolg. Ventileren moet je gecontroleerd doen. Geen warmte zo maar naar buiten laten gaan, het ene raam in en het andere uit. Dan verlies zo maar 3000 kilowattuur.

Wij hebben zelf al jaren balansventilatie. Dat is mechanische ventilatie met warmteterugwinning. Dat zorgt meteen ook voor schonere lucht. Aan dit filter zie je, hoeveel vuil van buiten dit in een half jaar tegenhoudt."

Ook een gratis energieadviesgesprek inplannen om te ontdekken wat je zelf kunt besparen op je energierekening? Plan een afspraak in met Han of een van de andere energiecoaches via het Energieloket.(Verwijst naar een externe website)