Directiesecretaresse Jolanda Spruyt voor het kantoor van JonkerFieret

“Verduurzamen moet niet te veel gedoe zijn”

Jolanda Spruijt is directiesecretaresse bij accountantskantoor JonkerFieret. Ze is verantwoordelijk voor de verduurzaming van het pand. “We pakken het gefaseerd aan. En we gaan het zeker terugverdienen.”

“Wij kregen een brief van de gemeente waarin stond dat ons kantoor op basis van ons verbruik viel onder grootverbruikers. Dat wilden we eens nader onder de loep nemen. Wij waren verplicht een rapportage te laten opstellen. Dat hebben we gedaan via een externe partij. En dan zie je welke punten verbeterd kunnen worden. Ik ben er helemaal ingedoken. Ik had er absoluut geen kaas van gegeten. Ik ben gaan bellen en informeren en kwam steeds verder. Zo word je wel een stuk wijzer.”

Waar zijn jullie mee begonnen?
“We zijn gestart met alle lampen vervangen, zowel in het kantoorgedeelte als in de bedrijfshallen hierachter. We kregen een pallet vol verlichting, alles is nu led. De buitenlamp bij de voordeur wordt nog vervangen en in de hal komt nog een lamp. Wij zaten op gemiddeld 4100 kilowatt verbruik per maand. Dat is nu 3000 tot 3100. Het scheelt dus een kwart in het verbruik.”

Airconditioning op zonnepanelen

Waar ben je nu mee bezig?
Nu ben ik bezig met de zonnepanelen. Ik wil voor elkaar krijgen dat we zestien panelen mogen plaatsen voor eigen gebruik. Namelijk voor de airco’s die we ‘s zomers gebruiken om te koelen en ‘s winters om bij te verwarmen. Dat geeft wel wat problemen bij de verzekering. Het gaat dan met name om de draagconstructie van het dak en om de brandveiligheid. De regels zijn fors aangescherpt. Dat een draagconstructie voldoende moet zijn, begrijpt iedereen. Maar ik heb met het bouwbestek aangetoond dat de draagconstructie goed is. Toch wil de verzekering dat het nagerekend wordt door een bureau.”

Gaat het lukken?
“Ik hoop dat we eruit komen, maar ik moet die verklaring nog laten maken. En dan moet een scope 12 worden uitgevoerd. Dat is een inspectie die eens in de 3 jaar moet gebeuren. Het houdt in dat ze alle omvormers die zonne-energie omzetten in elektriciteit, gaan checken. Dat zijn ook eisen van de verzekering. Ik ben al drie maanden bezig met de verzekering.”

Het moet niet te veel gedoe zijn

Dat klinkt nog niet eenvoudig.
“We moeten met ons allen de CO2-uitstoot verlagen. Dat moeten we met elkaar bereiken. Dan moet het niet zo moeizaam gaan, het moet niet teveel gedoe zijn. Overheidsbeleid en beleid van andere partijen zouden op elkaar afgestemd moeten zijn. Het moet voor bedrijven geen zoektocht zijn om aan het verduurzamen te kunnen meewerken.”

Hebben jullie nog meer plannen?
“We pakken het gefaseerd aan. We zijn vorig jaar december begonnen met de verlichting en van daaruit zijn we verder gegaan. We gaan nieuwe airco’s plaatsen, want de oude hebben het na twintig jaar letterlijk begeven. De nieuwe zijn A+ en dat gaat ook schelen in verbruik.”

We gaan het terugverdienen

Is verduurzamen ook voordelig voor jullie?
“De investering voor de verlichting hebben we sowieso terugverdiend. We hadden het voordeel dat we de huidige armaturen konden behouden. Het licht is ook veel fijner, het flikkert minder en geeft minder warmte af. Minder warmte scheelt ook weer met het verbruik van de airco.
Het zit er dik in dat we de zonnepanelen ook gaan terugverdienen, sowieso omdat de nieuwe airco’s ook veel energiezuiniger zijn dan 20 jaar geleden De nieuwe komen straks allemaal netjes in het plafond, dat is ook wel een verbetering. Nu krijg je de wind echt recht van voren en het bestrijkt maar een klein gebied. Bij de airco’s in het plafond wordt de lucht verdeeld over een groter gebied en gaat dan langzaam naar beneden. Daarnaast staat het ook veel mooier als de airco's aan de muren straks weg zijn. De volgende stap is dat we aan de slag gaan met de zonwering, dan hoeven de airco’s minder hard te werken in de zomer.”

Lees meer duurzame verhalen