"Waarom zou je alles nieuw kopen, er is al zoveel"
“Ik ben altijd al met duurzaamheid bezig. Dat heb ik ook meegekregen van mijn ouders”, vertelt Loïs Sohilait. Ze werkt als sociotherapeut en schrijft om de week in de Barneveldse Krant over duurzaamheid.
“Toen ik zelf kinderen kreeg, ging ik er nog meer bij stilstaan wat het gevolg is van alles wat je doet op de wereld, en op hoe je die achterlaat. Ik had steeds meer de drang om iets te doen, om het meer naar buiten te brengen. Als je het alleen zelf doet, voel je je zo nietig. Daarom wil ik mensen erover vertellen.”
Waarmee begon je zelf toen je wil de verduurzamen?
“Vooral een plantaardig voedingspatroon. Dat scheelt zoveel voor het milieu. De productie van vlees, zuivel, vis en ei hebben grote impact op het milieu. Wij eten af en toe zuivel en heel soms vlees. Ik vind het leuk om te koken en te bakken. Toen ik me erin ging verdiepen, merkte ik dat je ingrediënten heel simpel kunt vervangen. Je merkt er nauwelijks iets van. Boter bijvoorbeeld is eenvoudig te vervangen door een plantaardige variant. En ik koop veganistische mayonaise, zonder eieren. Duurzaamheid begint in de winkel. Koop zo weinig mogelijk spullen in verpakking. Verder gebruik ik ook wasbare luiers.”
Niet verspillen
Gedrag is belangrijk, zeg je.
“Ja, we letten bijvoorbeeld ook erg op verspilling. Geen eten weggooien, je bord niet te vol scheppen. Dat breng ik ook de kinderen bij. Niet de kraan laten lopen. Geen pakjes drinken, maar een beker die je opnieuw gebruikt. Daar kan dezelfde limonade in. En ik wil geen producten meer gebruiken waar palmolie in zit, omdat dat ten koste gaat van de regenwouden. Ik vind het ook leuk dat je dingen zelf kunt maken, zoals schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën. In de tuin probeer ik zoveel mogelijk groen te laten staan. Onkruid wieden doe ik zo weinig mogelijk. Onkruid houdt ook vocht vast in de bodem en is goed voor de bijen. Inmiddels stoor ik me er helemaal niet meer aan. We hebben een regenton zodat we regenwater kunnen gebruiken voor de tuin. En bewust geen droger. Ik vind het ook een gevaarlijk ding. Ik gebruik hem soms bij mijn zus. Hij wordt erg heet en is slecht voor je textiel; al die pluizen die erin achterblijven.”
Niet alles nieuw kopen
Heb je nog meer tips?
“Zelf kopen we veel tweedehands. Waarom zou je alles nieuw kopen, er is al zoveel. In deze woonkamer bijvoorbeeld staan weinig nieuwe dingen. We gaan altijd eerst naar de kringloop of we kijken op Marktplaats. Ook als er kinderen jarig zijn, kijken we daar ook. We sturen familie een linkje door naar het gewenste speelgoed. Als ik zelf een jarig kind iets geef, leg ik de ouder uit dat het doosje al open is geweest en hoe dat komt. Dan merk ik, dat niemand dat een probleem vindt. Zo simpel kan het zijn. Koop minder, zeg ik altijd. Vooral uit die winkels waar je dingen kunt kopen voor een paar euro. Je neemt van alles mee wat je niet nodig hebt, het gaat bovendien zo kapot en het neemt ruimte in beslag.”
Tweedehands hout
Hebben jullie ook aan het huis dingen verduurzaamd?
“Dat willen we wel doen, maar dat vind ik een saai stukje. Je moet je er echt in verdiepen. Ik heb een boek lover de gevolgen van menselijk handelen op de wereld. Toen heb ik lijstjes gemaakt van wat ik daaraan nog zou willen doen. Maar het zijn grote investeringen en wij hebben drie kinderen. Het huis is goed geïsoleerd en we letten erg op ons energieverbruik. Je ziet overigens ook dat mensen zoveel verbouwen aan hun huis. Dat is absoluut niet milieuvriendelijk. Wij hebben vorig jaar onze zolder moeten verbouwen omdat we onze derde kregen. Er moest een kamertje bij. Dat hebben we gedaan met tweedehands hout. Mijn vader heeft voor ons deuren aangeschaft afkomstig uit een oude school. Hartstikke leuk, met mooie patronen erin. Het is goedkoper en veel beter. Je kunt er best makkelijk aankomen, aan tweedehands hout. Ook gewoon in de houthandel.”
Contact
Mail duurzaam@barneveld.nl of bel 14 0342.