Nieuwsberichten Energieloket voor ondernemers

Energielabel C straks verplicht voor kantoren vanaf 100 m²

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren van 100 m2 en groter verplicht beschikken over een energielabel C of beter. Omdat deze datum steeds dichterbij komt, besteden we er nu extra aandacht aan. Voor grote bedrijven geldt al een aantal jaren een energiebesparingsplicht, die inhoudt dat zij verplicht zijn energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. Vanaf 1 januari 2023 gelden dus ook voor kantoren vanaf 100 m2 extra regels om het energieverbruik terug te dringen. 

Alles over energielabel C

Gratis energiegesprek voor ondernemers

Met de sterk gestegen energiekosten is energie besparen en zelf energie opwekken actueler dan ooit. Maar waar moet je beginnen?
Wat zijn de mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen en wat komt daar bij kijken? Hoe kan je besparen op zowel gas als elektriciteitsverbruik? Kan je in de zomer al maatregelen nemen om komende winter zuiniger met gas om te gaan? Zijn er mogelijkheden om voor de verwarming over te stappen naar een warmtepomp, en wat zijn dan de voor- en nadelen? Een energiegesprek kan ondernemers en organisaties op weg helpen om de juiste stappen te zetten. Het eerste bedrijfsbezoek van de energieregisseur is gratis.

Ik wil een energiegesprek

Kompas energiewetgeving gebouwen

Er is veel wetgeving over energiebesparing voor gebouwen. Er komen ook nieuwe regels aan zoals de verplichting dat een kantoor op 1 januari 2023 moet zijn voorzien van een energielabel minimaal klasse C. Om de weg te vinden in deze energiewetgeving heeft het Platform Duurzame Huisvesting een kompas energiewetgeving gebouwen ontwikkeld. Veel wetgeving is van toepassing voor de eigenaren van gebouwen, maar sommige regelgeving heeft ook betrekking op huurders. 

Gebruik het kompas

Subsidieregeling Verduurzaming mkb

Verduurzamen en energie besparen is van belang voor veel mkb-ondernemers. Met de huidige energieprijzen is de urgentie nog veel hoger geworden. Maar veel ondernemers ontbreekt het aan kennis en voldoende tijd. Om hieraan tegemoet te komen heeft de overheid een Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM).

Zowel bedrijfspanden als bedrijfsvoering

Met deze subsidie kunnen ondernemers een adviseur inhuren voor een energieadvies op maat én voor ondersteuning bij het uitvoeren van één of meer maatregelen uit dat advies. Het kan gaan om een advies voor besparing aan het bedrijfspand zoals isolatie, HR++-beglazing of het installeren van zonnepanelen. Maar ook een advies voor verduurzamen van de bedrijfsvoering door bijvoorbeeld overstappen op elektrische bestelwagens of energiezuinige apparatuur komt voor subsidie in aanmerking.

Naar de SVM subsidie

Subsidie circulaire ketenprojecten

Ondernemers kunnen van 3 mei tot 30 september 2022 weer subsidie aanvragen voor circulaire ketenprojecten. Wil je samen met andere ondernemers een product, proces of dienst circulair ontwerpen, produceren of organiseren? En wil je daarvoor hulp van een ervaren procesbegeleider? De subsidie circulaire ketenprojecten kan daarbij ondersteunen. De subsidie is er vooral voor mkb-ondernemers, maar per project mag ook een grote onderneming meedoen. Per aanvraag vergoedt de subsidie maximaal 50% van de kosten tot een maximum van € 20.000. De regeling is wat verruimd ten opzichte van vorige jaren en dit jaar is er meer budget beschikbaar, namelijk een bedrag van € 6.125.000. Informatie staat op www.RVO.nl. Zoek daar naar ‘circulaire ketenprojecten’.