Strooien voor het milieu

Strooien tegen gladheid en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Dat is wat de gemeente Barneveld wil doen met het gebruik van ‘olivijn greensand’.

Het is een zand dat op allerlei manieren kan worden gebruikt in de buitenruimte, onder meer als strooizand bij gladheid. Het materiaal is goed voor het klimaat omdat het de bodem ontzuurt en CO2 opruimt. De gemeente heeft 33 ton ingekocht om de komende tijd te gebruiken bij gladheid. Inmiddels is het al ingezet op twee strooiroutes in Barneveld en Voorthuizen.

Goede eerste indruk

Gerard van der Bij van de gemeente Barneveld vertelt: “We willen kijken hoe het zich gedraagt. Daarvoor moeten we het een langere tijd gebruiken. De eerste indruk is goed. Het is ook nauwelijks duurder dan het strooizout dat we normaal gebruiken.” Olivijn stenen en zand verweren bij aanraking met CO2 en water. Daardoor ontstaan onder meer kalk en magnesium. Deze stoffen gaan verzuring van grond en water tegen. Ze zijn een optimale kalkvervanger en duurzame bodemverbeteraar. Het gebruik als strooizand in de gemeente Barneveld is een proef. Als het product ook na iets langere tijd nog bevalt, kan het de vervanger worden van strooizout.