bezoekers Groene Markt

Nieuwsberichten

In Barneveld gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid.
Wat allemaal, dat lees je hier.

Heel Nederland Repareert

Tijdens de week van de circulaire economie (17 - 22 maart) gaat de campagne Heel Nederland Repareert van start. Dat is nodig, want er worden nog steeds ontzettend veel spullen, en daarmee grondstoffen, weggegooid die nog goed gerepareerd of gerecycled hadden kunnen worden. Zonde!

Lees meer over Heel Nederland Repareert

Gezocht: lokale opwekkers duurzame elektriciteit

De gemeenten Wageningen, Ede, Barneveld en Scherpenzeel zijn op zoek naar bedrijven en organisaties die hun zelf opgewekte stroom willen verkopen. Deze gemeenten werken samen onder de naam EnergieWEB met als doel dat alle stroom die deze gemeenten verbruiken lokaal en duurzaam is opgewekt.

Energie verkopen aan EnergieWEB

Minder CO2: dit doet de gemeente zelf

De gemeente werkt als organisatie ook zelf aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Denk aan het verduurzamen van gebouwen en het gebruik van duurzame brandstof. De resultaten houden we bij op de CO2-prestatieladder. Wat doet de gemeente zoal? 

Het hele verhaal over onze CO₂-footprint

Zonnepanelen op restgronden

Het is mogelijk om zonne-energie te laten opwekken op restlocaties. Eigenaren van zulke percelen in de gemeente Barneveld kunnen hiervoor een voorstel indienen. Restlocaties zijn bijvoorbeeld parkeerplaatsen en ongebruikte stukken perceel op een bedrijfslocatie. 

Zonnepanelen op restgronden, zo gaat dat

725 meter bloeiende heggen in Veenhuizerveld

Wethouder Bennie Wijnne hielp mee bij het laatste stuk. De heggen maken deel uit van een groter plan om landbouw en natuur te verbinden door bestaande houtwallen en bomenrijen aan te vullen met bloeiende heggen, kruidenrijke bermen en grasland. Zo ontstaat een netwerk waarin vogels, kleine zoogdieren en insecten beschutting, voedsel en nestgelegenheid vinden.

Samen werken aan biodiversiteit

Strooien voor het milieu

Strooien tegen gladheid en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Dat is wat de gemeente Barneveld wil doen met het gebruik van ‘olivijn greensand’. Dat kan op allerlei manieren worden gebruikt in de buitenruimte, onder meer als strooizand bij gladheid. 

Duurzaam strooien gaat zo

Word energiecoach

Als vrijwillige energiecoach kom je bij de mensen thuis, geeft praktische tips waarmee een bewoner direct aan de slag kan en maakt gemakkelijk uitvoerbare adviesrapporten. Wil jij de mede-Barnevelders helpen met energie besparen? Meld je dan aan als energiecoach. 

Ik meld me aan als energiecoach

Slim pompen in Barneveld

De gemeente Barneveld plaatst drie slimme bandenpompen binnen de gemeentegrenzen. Beter opgepompt autobanden zijn veiliger en beter voor het milieu. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan een motie van de gemeenteraad.

Ook slim je banden oppompen

Primeur: verlichtingsarmaturen van rijst

Aan een fietspad in Barneveld zijn vier volledig circulaire en energiezuinige verlichtingsarmaturen van het Barneveldse bedrijf Oryza Electronics geplaatst. De armaturen zijn gemaakt van biobased materiaal, waaronder rijstvlies. Barneveld heeft hiermee de wereldprimeur.

Duurzamere lantaarnpalen

Subsidie voor een klimaatbestendige gemeente

Het klimaat is aan het veranderen. Het regent steeds vaker harder en er zijn langere perioden van droogte. Dit heeft grote invloed op onze leefomgeving. Denk aan wateroverlast, overlast van hitte en de aantasting van natuurgebieden door droogte. Gemeente Barneveld biedt een subsidie om samen met inwoners die overlast te verminderen.

Meer over deze subsidie