
Nieuwsberichten
In Barneveld gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid.
Wat allemaal, dat lees je hier.
Minder CO2: dit doet de gemeente zelf

De gemeente werkt als organisatie ook zelf aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Denk aan het verduurzamen van gebouwen en het gebruik van duurzame brandstof. De resultaten houden we bij op de CO2-prestatieladder. Wat doet de gemeente zoal?
Drukbezochte avond over warmtepompen
Bewonersplatform De Burgt en de gemeente Barneveld kijken terug op een geslaagde tweede informatiebijeenkomst over warmtepompen. Op woensdagavond 8 maart 2023 vulde de zaal van het cultuurcentrum de Burgt zich met ruim 60 belangstellenden. Via Teams haakten online nog eens 30 geïnteresseerden aan.

Zonnepanelen op restgronden

Het is mogelijk om zonne-energie te laten opwekken op restlocaties. Eigenaren van zulke percelen in de gemeente Barneveld kunnen hiervoor een voorstel indienen. Restlocaties zijn bijvoorbeeld parkeerplaatsen en ongebruikte stukken perceel op een bedrijfslocatie.
725 meter bloeiende heggen in Veenhuizerveld
Wethouder Bennie Wijnne hielp mee bij het laatste stuk. De heggen maken deel uit van een groter plan om landbouw en natuur te verbinden door bestaande houtwallen en bomenrijen aan te vullen met bloeiende heggen, kruidenrijke bermen en grasland. Zo ontstaat een netwerk waarin vogels, kleine zoogdieren en insecten beschutting, voedsel en nestgelegenheid vinden.

Strooien voor het milieu
Strooien tegen gladheid en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Dat is wat de gemeente Barneveld wil doen met het gebruik van ‘olivijn greensand’. Dat kan op allerlei manieren worden gebruikt in de buitenruimte, onder meer als strooizand bij gladheid.

Word energiecoach

Als vrijwillige energiecoach kom je bij de mensen thuis, geeft praktische tips waarmee een bewoner direct aan de slag kan en maakt gemakkelijk uitvoerbare adviesrapporten. Wil jij de mede-Barnevelders helpen met energie besparen? Meld je dan aan als energiecoach.
Gezellige drukte tijdens de eerste Groene Markt
Van plantje tot energieadvies, van nestkast tot slimme bandenpomp. Veel belangstelling voor energiebesparing en zonnepanelen, maar maar ook de gratis plantjes voor een tuintegel. Na de eerste duurzame markt in de Veluwehal zijn de komende maanden de ander kernen aan de beurt. Wordt vervolgd.

Slim pompen in Barneveld

De gemeente Barneveld plaatst drie slimme bandenpompen binnen de gemeentegrenzen. Beter opgepompt autobanden zijn veiliger en beter voor het milieu. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan een motie van de gemeenteraad.
Onderzoek warmtenet Voorthuizen
De gemeente Barneveld laat dit najaar onderzoeken of de aanleg van een warmtenet technisch en financieel haalbaar is in het centrumgebied van Voorthuizen. Een warmtenet is een buizenstelsel onder de grond waar warm water doorheen stroomt.

Energietoeslag

De energieprijzen zijn de laatste tijd hard gestegen. Het aantal huishoudens dat daardoor in de problemen komt bij het betalen van de energierekening, stijgt. Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum ontvangen daarom eenmalig een energietoeslag van de overheid. Het bedrag is € 800.
Primeur: verlichtingsarmaturen van rijst

Aan een fietspad in Barneveld zijn vier volledig circulaire en energiezuinige verlichtingsarmaturen van het Barneveldse bedrijf Oryza Electronics geplaatst. De armaturen zijn gemaakt van biobased materiaal, waaronder rijstvlies. Barneveld heeft hiermee de wereldprimeur.
Barneveld strijdt tegen warmtelekken

Een foto die laat zien waar de warmte uit je huis weglekt. En een advies over wat je eraan kunt doen. Gratis. Dat was het aanbod dat inwoners van Zwartebroek en Terschuur de afgelopen maanden kregen. Ruim driehonderd huishoudens maakten er gebruik van.
1,9 miljoen voor warmtenet De Glind

De gemeente Barneveld krijgt een subsidie van 1,9 miljoen euro om in De Glind in Barneveld een warmtenet aan te leggen. Met het geld gaat de gemeente inzetten op een stapsgewijze aanpak voor isolatie en zonnecollectoren.
Subsidie voor een klimaatbestendige gemeente
Het klimaat is aan het veranderen. Het regent steeds vaker harder en er zijn langere perioden van droogte. Dit heeft grote invloed op onze leefomgeving. Zowel in de natuur als in het stedelijk gebied. Denk aan wateroverlast, overlast van hitte en de aantasting van onze natuurgebieden door droogte. Gemeente Barneveld stelt een subsidie beschikbaar om samen met inwoners, bedrijven en instellingen de overlast van het veranderende klimaat te verminderen.
Contact
Mail duurzaam@ barneveld.nl of bel 14 0342.