bezoekers Groene Markt

Nieuwsberichten

In Barneveld gebeurt veel op het gebied van duurzaamheid.
Wat allemaal, dat lees je hier.

Doe mee: Voorthuizen in het groen

Woon je in het buitengebied van Voorthuizen en heb je een erf of ander perceel in het buitengebied? Dan bezit je een waardevol stukje natuur. Maak je perceel nog mooier en draag bij aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit. Doe mee met het speciale beplantingsproject Voorthuizen in het Groen.

Informatieavond

Voor meer informatie of aanmelding, ga naar de website van SLG: slgelderland.nl.

Stroe in het groen

Eerder plantten inwoners uit het buitengebied van Stroe 150 bomen en ruim 6.000 struiken voor een aantrekkelijker buitengebied. Dat gebeurde op 1 maart, vanwege het beplantingsproject Stroe in het Groen. Wethouder Mijntje Pluimers hielp ook mee.

Gezocht: lokale opwekkers duurzame elektriciteit

De gemeenten Wageningen, Ede, Barneveld en Scherpenzeel zijn op zoek naar bedrijven en organisaties die hun zelf opgewekte stroom willen verkopen. Deze gemeenten werken samen onder de naam EnergieWEB met als doel dat alle stroom die deze gemeenten verbruiken lokaal en duurzaam is opgewekt.

Energie verkopen aan EnergieWEB

Energiekeet on tour!

Het Energieloket gaat de dorpen en wijken in met de mobiele #energiekeet! Wil je meer weten over het duurzamer maken van je woning? Of over subsidies hiervoor? Kom langs en ga in gesprek met onze energiecoaches. Kijk hier wanneer ze bij jou in de buurt zijn.

Ik ga naar de keet

Zonder verbouwing energie besparen?

Vraag advies bij een energiecoach en krijg gratis een energiebox!

 Mogelijk denkt u daar nu vanwege het mooie weer niet aan, maar voor u het weet staat de herfst voor de deur en kan de verwarming weer aan. Het is beter om daar op voorbereid te zijn. Elke inwoner van Barneveld kan advies aanvragen van een energiecoach. Die geeft tips over eenvoudige maatregelen in huis, zoals het plaatsen van radiatorfolie, het afdichten van kieren en het gebruik van ledverlichting. De coach neemt voor iedere aanmelder een gratis energiebox mee. Daarin zitten materialen die u helpen te besparen, zoals een ledlamp, radiatorfolie en een douchetimer. Zo’n 500 Barneveldse gezinnen hebben op deze manier soms meer dan duizend euro op hun energierekening kunnen besparen. Het aanbod voor energiecoaches geldt tot en met 1 februari 2025.

Ik wil een energiebox

Minder CO2: dit doet de gemeente zelf

De gemeente werkt als organisatie ook zelf aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Denk aan het verduurzamen van gebouwen en het gebruik van duurzame brandstof. De resultaten houden we bij op de CO2-prestatieladder. Wat doet de gemeente zoal? 

Het hele verhaal over onze CO₂-footprint

Zonnepanelen op restgronden

Het is mogelijk om zonne-energie te laten opwekken op restlocaties. Eigenaren van zulke percelen in de gemeente Barneveld kunnen hiervoor een voorstel indienen. Restlocaties zijn bijvoorbeeld parkeerplaatsen en ongebruikte stukken perceel op een bedrijfslocatie. 

Zonnepanelen op restgronden, zo gaat dat

725 meter bloeiende heggen in Veenhuizerveld

Wethouder Bennie Wijnne hielp mee bij het laatste stuk. De heggen maken deel uit van een groter plan om landbouw en natuur te verbinden door bestaande houtwallen en bomenrijen aan te vullen met bloeiende heggen, kruidenrijke bermen en grasland. Zo ontstaat een netwerk waarin vogels, kleine zoogdieren en insecten beschutting, voedsel en nestgelegenheid vinden.

Samen werken aan biodiversiteit

Strooien voor het milieu

Strooien tegen gladheid en tegelijkertijd iets goeds doen voor het milieu. Dat is wat de gemeente Barneveld wil doen met het gebruik van ‘olivijn greensand’. Dat kan op allerlei manieren worden gebruikt in de buitenruimte, onder meer als strooizand bij gladheid. 

Duurzaam strooien gaat zo

Word energiecoach

Als vrijwillige energiecoach kom je bij de mensen thuis, geeft praktische tips waarmee een bewoner direct aan de slag kan en maakt gemakkelijk uitvoerbare adviesrapporten. Wil jij de mede-Barnevelders helpen met energie besparen? Meld je dan aan als energiecoach. 

Ik meld me aan als energiecoach

Gezellige drukte tijdens de eerste Groene Markt

Van plantje tot energieadvies, van nestkast tot slimme bandenpomp. Veel belangstelling voor energiebesparing en zonnepanelen, maar maar ook de gratis plantjes voor een tuintegel. Na de eerste duurzame markt in de Veluwehal zijn de komende maanden de ander kernen aan de beurt. Wordt vervolgd.

Bekijk het verslag

Slim pompen in Barneveld

De gemeente Barneveld plaatst drie slimme bandenpompen binnen de gemeentegrenzen. Beter opgepompt autobanden zijn veiliger en beter voor het milieu. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan een motie van de gemeenteraad.

Ook slim je banden oppompen

Primeur: verlichtingsarmaturen van rijst

Aan een fietspad in Barneveld zijn vier volledig circulaire en energiezuinige verlichtingsarmaturen van het Barneveldse bedrijf Oryza Electronics geplaatst. De armaturen zijn gemaakt van biobased materiaal, waaronder rijstvlies. Barneveld heeft hiermee de wereldprimeur.

Duurzamere lantaarnpalen

Barneveld strijdt tegen warmtelekken

Een foto die laat zien waar de warmte uit je huis weglekt. En een advies over wat je eraan kunt doen. Gratis. Dat was het aanbod dat inwoners van Zwartebroek en Terschuur de afgelopen maanden kregen. Ruim driehonderd huishoudens maakten er gebruik van.

De strijd tegen warmtelekken

Subsidie voor een klimaatbestendige gemeente

Het klimaat is aan het veranderen. Het regent steeds vaker harder en er zijn langere perioden van droogte. Dit heeft grote invloed op onze leefomgeving. Denk aan wateroverlast, overlast van hitte en de aantasting van natuurgebieden door droogte. Gemeente Barneveld biedt een subsidie om samen met inwoners die overlast te verminderen.

Meer over deze subsidie