Warmtebeeldfoto's maken in Barneveld

Een foto die laat zien waar de warmte uit je huis weglekt. En een advies over wat je eraan kunt doen. Gratis. Dat was het aanbod waar honderden huishoudens vorig jaar gebruik van maakten. Door het grote aantal aanmeldingen is het helaas niet meer mogelijk u dit jaar aan te melden.

Foto en advies van het Energieloket

In deze actie werkt het Energieloket samen met de gemeente Barneveld. De vrijwillige energieambassadeurs van het loket maakten de warmtebeeldfoto’s. 

Catrinus Nouta van het Energieloket: “Het doel van zo’n warmtebeeldfoto is dat mensen gemotiveerd raken om maatregelen te nemen. Dat ze hun woning gaan isoleren, spouwmuurisolatie nemen enzovoort. Ze krijgen dus niet alleen de foto’s, maar ook een klein rapport met daarbij informatie over subsidies en een verwijzing naar het Energieloket. In het rapport staan adviezen op hoofdlijnen. Ze zijn dus niet heel technisch en uitgewerkt. We geven mensen handvatten om zelf verder aan de slag te gaan." 

Grote belangstelling

De belangstelling was onverwacht groot, zegt ook energieambassadeur Aalt Visscher. “Ik heb vorig jaar in totaal vijfenvijftig woningen bezocht om een foto te maken. Anderen deden er wel zestig. Dat deed ik ’s morgens vroeg, als het nog goed koud is. Ik ben in alle hoeken van de dorpen geweest, op de fiets. Mensen wisten dat ik zou komen. Er is naar me gezwaaid en mensen staken hun duim op. Ze kwamen ook wel even meekijken op het schermpje van de camera. Vaak kreeg ik de reactie: ja, dat dacht ik al wel, dat daar een lek zou zitten. Sommige mensen kwamen met koffie. Heel aardig, maar daar kon ik niet aan beginnen, want ik moest door.” 

Begeleidend rapport

Met het maken van de foto was het werk voor Aalt en de andere energieambassadeurs nog niet gedaan, want daarna moest het begeleidende rapport worden gemaakt. “Mensen krijgen een rapport met een adviesrichting. Ik adviseer bijvoorbeeld niet om een bepaald type isolatieglas te nemen, maar ik zeg wel dat het raam of glas veel warmteverlies laat zien.”

Meest voorkomende adviezen

Welke zaken kwamen het meest in de rapporten terecht? “Voordeuren zijn vaak een probleem, daar lekt veel warmte weg. Dat geldt ook voor glas”, zegt Aalt. “Verder ook daken, met name dakkapellen. En bij oude boerderijen zijn de binnenmuur en de buitenmuur vaak op dezelfde betonplaat geplaatst. Dan krijg je een koudebrug.”

Woningen met lage energielabels

De gemeente wil met deze actie samen met inwoners werken aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Doel is om in 2050 een energieneutrale gemeente te zijn. Daarom biedt de gemeente in alle Barneveldse dorpen warmtebeeldfoto’s aan.