Barnevelders besparen met wasbare luier

Wasbare luiers zijn beter voor mens en milieu. Daarom deed de gemeente Barneveld een oproep om mee te doen aan een project 'wasbare luiers'. Daarin konden deelnemers wasbare luiers uitproberen. Uit ruim 40 aanmeldingen werden 20 gezinnen geselecteerd. Samen bespaarden zij honderden kilo’s luier afval.

 De gezinnen kregen gratis een startpakket wasbare luiers in bruikleen. Ze probeerden het twee maanden uit. Acht van hen kochten het startpakket met korting over van de gemeente. Twee stappen over op een ander type wasbare luier. De helft van de deelnemers blijft dus wasbare luiers gebruiken. 

De ervaring van Liesbeth: groter gemak

Liesbeth is moeder van Bo-Anne (15 maanden). Van haar drie kinderen zit alleen Bo-Anne nog in de luiers. Bij de twee oudsten gebruikte ze al wasbare luiers. Platte vouwluiers met klemmetjes, ook wel bekend als oogjesluiers. Maar die waren al 30 jaar oud en aan vervanging toe. De afgelopen twee maanden heeft ze de voorgevormde wasbare luiers met klittenband uitgeprobeerd. “Het gebruikersgemak van deze luiers is veel groter”, vertelt ze. “De oogjesluiers moet je even voor zitten na het wassen, omdat je deze zelf moet voor vouwen. Maar met deze nieuwe voorgevormde luiers is het klik, klik en klaar.” Wel duurt veel langer voor deze luiers droog zijn als je ze gewassen hebt. Ze moeten vaak twee rondjes in de droger. Terwijl oogjesluiers aan de waslijn in een paar uur droog zijn.

Niet te snel opgeven

Wegwerpluiers gebruikt Liesbeth alleen nog op vakantie. Hoewel ze nu wel twijfelt omdat ze de komende vakantie een wasmachine in het huisje heeft. Dus misschien gaan de wasbare luiers toch mee! Voor andere ouders die nadenken over wasbare luiers heeft Liesbeth deze tips: “Zeker doen en niet te snel opgeven. Als je ergens tegenaan loopt, kijk dan bij verschillende webshops en laat je informeren. Of sluit je aan bij de Facebookgroep ‘Wasbare luiers’. Daar kun je tips van andere moeders lezen. Wil je beginnen en weet je niet precies welke luier voor jou werkt? Meerdere webshops hebben een huurpakket met verschillende typen luiers. Ga dat eens testen. Of laat je informeren door een wasbare luierconsulent. Wasbare luiers scheelt ontzettend veel afval. Je hebt altijd luiers in huis en het scheelt in de kosten. Ik heb de aflopen 7 jaar bijna geen luiers hoeven kopen!” 

Waarom wasbare luiers?

  • Per kind scheelt het over de hele luierperiode bijna 1.000 kilo restafval. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van een kleine auto.
  • Gemiddeld ben je per kind ongeveer € 500,- goedkoper uit. Ook als de kosten van het wassen worden meegerekend.
  • Wanneer je de wasbare luiers voor een volgend kindje gebruikt, ben je nog voordeliger uit

Wasbare luiers van nu zijn nu anders dan vroeger!

De moderne wasbare luier lijkt op een wegwerpluier. Geen doek met veiligheidsspelden, maar voorgevormde luiers met hippe printjes. Ze sluiten met klittenband of drukknopen. In de wasbare luiers kan je een papieren inlegvel doen dat de ontlasting opvangt. Bij het verschonen gooi je het inlegvel met de ontlasting weg in het toilet. De wasbare luier doe je in een waszak die in een luieremmer hangt. De waszak met luiers kan direct in de wasmachine, zonder voorweken of koken. 

Lees meer duurzame verhalen