Maak een klimaatvriendelijke tuin!

Dit is de tijd van het jaar om aan de slag te gaan in de tuin. En daarmee hét moment om die ook klimaatvriendelijk te maken. Dus: een tuin met meer groen en minder steen. Zulke tuinen zijn koeler in hete zomers, beter voor de natuur en ze vangen het regenwater goed op. Hiervoor kan je subsidie krijgen. De gemeente Barneveld vraagt daarvoor nu aandacht, precies op de plek waar veel mensen hun spullen voor de tuin kopen.

In de Barneveldse Intratuin is sinds kort een inspiratiehoekje met een regenton en een groen dak, ook wel: sedumdak. Daarbij een bord met informatie over subsidies voor een klimaatvriendelijke tuin.

​​​​​​​Inspireren

Lukas Uljee is eigenaar van Intratuin Barneveld. De opstelling trekt bekijks, vertelt hij. “We zien het ook als onze missie om mensen te inspireren als het gaat om een klimaatvriendelijke tuin. Groene daken en regentonnen, maar met name vergroenen van de tuin zijn onderwerpen die bij ons passen. Daarom hebben we dit gemaakt. Zo kan je laten zien wat het is en hoe het werkt.”

​​​​​​​Sedumdak in trek

Daniël Bik houdt zich bij de gemeente Barneveld onder meer bezig met klimaatadaptatie: aanpassing aan het veranderende klimaat. “We hadden al contact met Intratuin”, vertelt hij. “Zo is dit idee ontstaan en hebben we een schetsje gemaakt.” Lukas: “We merken vooral interesse voor sedumdaken. Dat horen we ook van onze servicedienst (GeregeldGroen). Het is niet per se goedkoop, maar het is goed voor onder meer de isolatie van je huis en voor de biodiversiteit. Zo’n subsidie helpt dan. Je krijgt ongeveer een derde terug.” Daniël Bik vult aan: “Sedumdaken zijn ook beter onder zonnepanelen. Het dakleer eronder kan te heet worden waardoor de panelen minder goed werken. Een sedumdak zorgt voor afkoeling.”

Meer informatie

Vanaf 1 mei kan je weer subsidie aanvragen voor bijvoorbeeld een regenton of een sedumdak. Lees meer over subsidie voor klimaatmaatregelen

Lees meer duurzame verhalen