Minder CO2: dit doet de gemeente zelf

De gemeente werkt als organisatie ook zelf aan het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Denk aan het verduurzamen van gebouwen en het gebruik van duurzame brandstof. De resultaten houden we bij op de CO2-prestatieladder. Sinds de eerste meting in 2015 is de uitstoot met ruim een derde gedaald. Op dit moment verzamelen we gegevens over 2022. De cijfers kunnen we deze zomer delen. Wat doet de gemeente zoal? 

Werken aan duurzame panden 

De gemeente heeft zo’n tachtig gebouwen; van gemeentehuis tot bibliotheek, tot buurtcentra. “Van sommige gebouwen is de gemeente de eigenaar", vertelt Ingmar Flier van Team Verkeer en Vastgoed. "Voor andere stellen we een budget ter beschikking. Bijvoorbeeld scholen. Zij bouwen en beheren hun gebouw zelf."

Versneld aan de slag met 15 panden

De komende jaren worden 15 panden verduurzaamd. "Met vijftien panden willen we vlug aan de slag omdat we daar de investering snel kunnen terugverdienen. Denk aan het isoleren van de schil, dus de buitenkant van een gebouw. En aan het verduurzamen van de installaties. Waar dat mogelijk is, koppelen we het aardgas af. We voeren de maatregelen uit in combinatie met het meerjarig onderhoud (groot onderhoud) om kosten te besparen.” Lees het hele verhaal van Ingmar.  

Dit is al gedaan 

Hoe hebben we de CO2-uitstoot tot dusver al teruggebracht? Een paar voorbeelden: 

  • Gemeentelijke voertuigen op biodiesel, eigen gebouwen verduurzaamd, elektrische dienstfietsen ingevoerd.  
  • Oplaadpunten voor e-bikes die werken op zonne-energie, in het centrum van Barneveld. 
  • Drie duurzame bandenpompen waar u gratis uw autobanden kunt oppompen. Op de parkeerterreinen aan de Kapteijnstraat en de Essenburcht in Kootwijkerbroek, en bij de Boschgarage aan de Lange Zuiderweg 36 in Voorthuizen. Goed voor veiligheid en minder brandstofverbruik.  
  • Afdekconstructie voor het Oosterbosbad, met vouwbare lamellen. Zo blijft het water schoner en warmer. Hiermee besparen we per jaar zo’n 17.000 kubieke meter gas; de helft aan CO2-uitstoot. Lees hier het artikel.

CO2-prestaties gemeente Barneveld

37% minder CO2-uitstoot in 6 jaar
2015 2021
6.239 3.949

Meer weten?