Een groene tuin

Een groene tuin is goed voor mens en klimaat. Zowel woningeigenaren als huurders kunnen ermee aan de slag. Groen is mooier dan grijs en niet moeilijk!

Verkoeling in de tuin

Onder een boom kan het wel 10 graden koeler zijn dan in de zon. Dat komt door schaduw en verdamping van water via de bladeren. De zomers worden langer en warmer, daarom is verkoeling belangrijk. Denk aan een groene heg, een boom of een afscheiding met klimplanten in plaats van een schutting. Meer groen geeft een koelere tuin.

Minder tegels en stenen

Een stenen tuin is heter. Tegels zorgen ervoor dat regenwater minder makkelijk de grond in kan, dus slecht voor de afwatering. Onze bodem heeft water nodig. Minder stenen scheelt ook weer groene aanslag en onkruid. Gras is ook goedkoper; een beetje tegeltuin kost al gauw €60,- per m2. Gras kost €10,-

Regenwater vasthouden

Regenwater stroomt meestal samen met ons afvalwater via het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. En dat is jammer. Regenwater dat de grond in stroomt, zorgt voor een gezonde bodem en een goede waterhuishouding. De gemeente helpt.

Regenpijp afkoppelen

“Ik ben altijd al met duurzaamheid bezig. Dat heb ik ook meegekregen van mijn ouders”, vertelt Loïs Sohilait. Ze werkt als sociotherapeut en schrijft om de week in de Barneveldse Krant over duurzaamheid.

Lees het verhaal van Loïs