Een groene tuin

Een groene tuin is goed voor mens en klimaat. Zowel woningeigenaren als huurders kunnen ermee aan de slag. Groen is mooier dan grijs en niet moeilijk!

Tuin- en klimaatroute

Barneveld doet mee aan de Nationale Tuin en Klimaat Route. Dat is een digitaal platform om ideeën op te doen voor een klimaatvriendelijke tuin, balkon of buurt. Op het platform staan allerlei voorbeelden, van insectvriendelijk balkon tot groen gemeenteproject. 

Mijn tuin op de route

Verkoeling in de tuin

Onder een boom kan het wel 10 graden koeler zijn dan in de zon. Dat komt door schaduw en verdamping van water via de bladeren. De zomers worden langer en warmer, daarom is verkoeling belangrijk. Denk aan een groene heg, een boom of een afscheiding met klimplanten in plaats van een schutting. Meer groen geeft een koelere tuin.

Minder tegels en stenen

Een stenen tuin is heter. Regenwater kan door tegels minder makkelijk de grond in. Dat is slecht voor de afwatering. En onze bodem heeft water nodig. Minder stenen betekent minder groene aanslag en onkruid. Gras is ook goedkoper; een tegeltuin kost al gauw €60,- per m2. Gras kost €10,-

“Ik ben altijd al met duurzaamheid bezig. Dat heb ik ook meegekregen van mijn ouders”, vertelt Loïs Sohilait. Ze werkt als sociotherapeut en schrijft om de week in de Barneveldse Krant over duurzaamheid.

Lees het verhaal van Loïs